Ukrán-magyar (magyar-ukrán) matematikai online szótár fejlesztése a matematikus hallgatók számára - Kovács István; Ковач Іштван (Matematika és Informatika Tanszék, 2022)
Dolgozatom célja modern informatikai eszközökkel támogatni az ukrajnai magyar iskolákban a matematika oktatását, egy könnyen kezelhető, online elérhető, autentikáció és autorizációval rendelkező ukrán-magyar matematikai szótár fejlesztésével. Erre a célra a MERN veremet választottam. Ez egy olyan webfejlesztési keretrendszer, amely a MongoDB, az Express.js, a React.js és a Node.js halmazából áll. Az egész MERN veremnek három rétege van: adatbázis-kezelés, back-end és front-end fejlesztés. MongoDB biztosítja az adatbázis-kezelést, az Express és a Node felel a az alkalmazási rétegért (back-end), a bemutató réteg (front-end) React segítségével valósul meg. A MERN verem népszerűsége töretlen, mivel rendkívül erős, nagymértékben skálázható technológiák gyűjteményéből áll.
Розробка українсько-угорського (угорсько-українського) математичного онлайн-словника для навчання студентів-математиків
Keywords: online szótár; matematikaoktatás; онлайн-словник; навчання математики