Van-e bármi hasznuk a Domus ösztöndíjaknak? Egy példa a hasznosulásra - Csernicskó István; Черничко Степан; Csernicsko Istvan (Magyar Tudományos Akadémia, 2023)
Több, mint egy évtized telt el azóta, hogy az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottsága felkérésére egy egész kötetben (Fedinec, 2010) számos kollégával együtt arra kerestük a választ, vajon mi fán terem a magyar tudományosság (Csányi et al., 2010). Abban a kérdésben, hogy ki tekinthető magyar tudósnak, jómagam arra a következtetésre jutottam, hogy az a kutató, aki magyar kutatási témával Domus ösztöndíjra pályázik, nagy eséllyel magyar tudósnak (is) számít (Csernicskó, 2010). Ugyanebben az írásomban azonban meglehetősen borúlátó módon nyilatkoztam arról, mennyire hasznosulnak egyebek mellett azok a kutatások, amelyek a Domus támogatásával születnek, kiemelve azonban, hogy erről a legkevésbé sem a pályázat kiírója tehet.
Keywords: Domus ösztöndíj; hasznos nyelvészet; Termini Kutatóhálózat