A Muravidék gazdasági viszonyai - Fodor Gyula; Фодор Дюло (Termini Egyesület-II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2022)
A mindössze 948 km2 területű Muravidék Szlovénia egyik legelmaradottabb gazdaságú térsége. A vidék több mint ezer éven át Magyarország része volt (kb. 900–1919, majd 1941– 1945 között). A két magyar fennhatósági időszak között a régió a friss Szerb–Horvát–Szlovén Királysághoz, később a Jugoszláv Királysághoz tartozott. Miután a II. világháborút lezáró párizsi béke a trianoni határokat állította vissza, a Muravidék ismét Jugoszláviához került, majd annak szétesésével 1991-től az új szlovén állam része lett. Az 1920-as évek óta harmadára olvadt itteni magyarság mára alig 6000 főt számlál. Legnagyobb részük a magyar határmente lassan elöregedő és elnéptelenedő falvaiban, valamint a terület ipari és kulturális központjában, Lendván (Lendava, 3) él.
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2022/08/karpat_medence_foldrajza_e-kiadvany.pdf
Keywords: Muravidék; gazdaság; mezőgazdaság; ipar