Programozható robotok szerepe az oktatásban - Daróci Ádám; Доровці Адам; Dorovtsi Adam; Végh Ádám (ЗУІ ім. Ференца Ракоці ІІ, 2025)
A tanítási módszereink sokat változtak azóta, amióta egyáltalán tanítja egyik ember a másikat. Kezdetben ott voltak a mesék, legendák, amelyek nagyon hasznosak voltak a maguk idejében. Az idő előrehaladtával a legelterjedtebb, legbeváltabb tanítási módszerré a tantermi tanítás vált, aminek alapvető eszköze a tanterem, tábla és asztalok. Az elmúlt – mondhatni – évszázadokban ez így is volt, viszont felgyorsultak az események. Az új technológiák integrálása lehetővé teszi a tanárok számára, hogy innovatív módszerekkel ösztönözzék a tanulói részvételt és a kreativitást. A múltban a kifinomult modellező és szimulációs eszközök kizárólag a technológiai vállalatok számára voltak elérhetők. Ma már ezek széles körben hozzáférhetők, ami új lehetőségeket nyit a különböző iparágak számára, beleértve az oktatást is. Ez a hozzáférhetőség forradalmasította az oktatási tartalmak formáját és módszereit. Jelen munkánkban a robotok integrált alkalmazását mutatjuk be a kisiskolások közismereti oktatásában, kiemelve a technológiai eszközök szerepét a logikai és algoritmikus gondolkodás fejlesztésében. A digitális világ hatása a mai gyerekek mindennapjaiban megmutatkozik, így az egyszerű, de hatékonyan működő robotok alkalmazása nem csupán az újdonság élményét nyújtja, hanem a helyes használat és az ismételt próbálkozások révén folyamatosan nyomon követhetővé teszi a tanulók mentális fejlődését. A bevezetett oktatási módszer a logikai, konstruktív, írás-olvasási és számos egyéb képesség fejlesztését célozza, miközben figyelembe veszi a gyermekek életkori sajátosságait és egyéni algoritmikus gondolkodásának szintjét.
Keywords: programozható robotok; oktatás; programozás