Бібліографічний аналіз публікацій щодо соціального інвестування за даними платформи Web of Science - Ірина Жиглей; Zsiglej I.; Лайчук Світлана; Svitlana Laichuk; Поліщук Ірина; Polishchuk Iryna (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2023)
Резюме. В умовах стрімкого розвитку як кількості населення планети Земля, так і технологій, які впроваджуються, стрімко зростають й проблеми, з цим пов’язані, зокрема, соціальні та екологічні. Задля їх вирішення недостатнім є лише участь державних органів. Бізнес також має активно долучатись до вирішення соціальних та екологічних проблем людства. Одним із шляхів участі бізнесу у вирішенні цих проблем є соціальне інвестування. Проте чи нове це поняття та чи достатньо глибоко воно пропрацьовано на рівні теоретичних та емпіричних досліджень? Метою дослідження є проведення бібліографічного аналізу публікацій щодо соціального інвестування за даними платформи Web of Science задля виявлення тенденцій щодо дослідження цієї тематики в галузі управління та адміністрування та визначення перспективних напрямів дослідження. В даній статті проведено бібліографічний аналіз публікацій щодо соціального інвестування за даними платформи Web of Sсience, виявлено як історичний аспект даних досліджень, так і динаміку їх розвитку. Проаналізовано динаміку розвитку публікаційної активності в порівнянні з динамікою обсягів соціальних інвестицій у ХХІ ст. Виявлено основні області дослідження, в яких розглядалось поняття соціального інвестування (публікації у сфери бізнесу, управління та адміністрування та публікації у сфері соціальних та поведінкових наук), та ключові питання, які піднімались авторами. Було виявлено ряд понять, які часто ототожнюють з поняттям «соціальні інвестиції», зокрема, соціально відповідальне інвестування, інвестиції впливу, стійкі інвестиції, свідомі інвестиції, зелені інвестиції, чисті інвестиції, етичні інвестиції тощо. Доведено, що всі вони є складовою частино соціальних інвестиції, проте між собою мають спільні та відмінні ознаки. Наголошено на необхідності здійснення контролю за напрямами інвестування ESG-фондів, які не завжди є етичними. В підсумку наголошено, що дослідження соціального інвестування в галузі бізнесу є надзвичайно актуальними, оскільки вони можуть допомогти у вирішенні ряду завдань економічних, соціальних та екологічних питань.

A globális népességnövekedés és a technológiai fejlődés dinamikusan változó körülményei között a társadalmi és ökológiai szempontokkal kapcsolatos kérdések jelentősen felerősödnek. A kormányzati szervek bevonása önmagában nem elegendő e kihívások kezelésére. A vállalkozásoknak aktívan részt kell venniük az emberiség társadalmi és ökológiai problémáinak megoldásában. A társadalmi befektetés az egyik megközelítés a vállalkozások számára, hogy részt vegyenek e kihívások kezelésében. Az ezzel a fogalommal kapcsolatos elméleti és empirikus kutatás újszerűsége és mélysége azonban továbbra is bizonytalan. A tanulmány célja, hogy bibliográfiai elemzést készítsen a Web of Science platformról letöltött, társadalmi befektetésekkel foglalkozó publikációkról, hogy azonosítsa a menedzsment és adminisztrációs területeken belüli kutatási trendeket, és meghatározza a leendő kutatási irányokat. A cikk a Web of Science adatait felhasználva a társadalmi befektetési publikációk bibliográfiai elemzését végzi, feltárva a kutatás történeti vonatkozását és fejlődési dinamikáját. A publikációs tevékenységet elemzi a 21. századi társadalmi beruházási volumen dinamikájához viszonyítva. A tanulmány meghatározza a társadalmi befektetés fogalmát feltáró főbb kutatási területeket (üzleti, menedzsment és adminisztráció, társadalom- és viselkedéstudományi publikációk), valamint a szerzők által felvetett kulcskérdéseket. Számos olyan fogalmat azonosítottak, amelyeket gyakran a „társadalmi befektetésekkel” azonosítanak, mint például a társadalmilag felelős, hatékony, fenntartható, tudatos, zöld, tiszta, etikus stb. A tanulmány megállapítja, hogy mindezek a társadalmi befektetések összetevői, de vannak köztük közös vonások és különbségek is. Hangsúlyt kap az ESG (Environmental, Social, Governance) alapok befektetési irányainak felügyeletének szükségessége, ami nem mindig etikus. Összefoglalva, a tanulmány kiemeli az üzleti szférában megvalósuló társadalmi befektetések kutatásának kiemelkedő jelentőségét, mivel számos gazdasági, társadalmi és ökológiai kihívás megoldásában segíthetnek.

Abstract. In the rapidly evolving conditions of global population growth and technological advancements, issues related to social and ecological aspects are significantly escalating. The involvement of governmental bodies alone is insufficient to address these challenges. Businesses need to actively engage in solving humanity's social and ecological issues. Social investment emerges as one approach for businesses to participate in tackling these challenges. However, the novelty and depth of theoretical and empirical research on this concept remain uncertain. This study aims to conduct a bibliographic analysis of publications on social investment retrieved from the Web of Science platform to identify trends in research within management and administration fields and determine prospective research directions. The article conducts a bibliographic analysis of social investment publications using Web of Science data, revealing the historical aspect and development dynamics of this research. It analyzes the publication activity compared to the dynamics of social investment volumes in the 21st century. The study identifies major research areas exploring the concept of social investment (publications in business, management and administration, social and behavioral sciences), and the key questions addressed by authors. Several concepts often equated with "social investments" such as socially responsible, impact, sustainable, conscious, green, clean, ethical, etc., have been identified. The study establishes that all these are components of social investments but possess both commonalities and distinctions among themselves. Emphasis is placed on the necessity of overseeing the directions of ESG (Environmental, Social, Governance) fund investments, which may not always be ethical. In conclusion, the study underscores the exceptional relevance of researching social investments in the business sphere as they can aid in resolving numerous economic, social, and ecological challenges.
Társadalmi befektetésekkel foglalkozó publikációk bibliográfiai elemzése a Web of Science platform adatai alapján
Bibliographical analysis of publications on social investment according to Web of Science platform data
https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/4
Keywords: соціальні інвестиції; Web of Science; бібліографічний аналіз