Kompetenciák szerepe, mérési lehetőségek az oktatásban és a munkaerőpiacon - Barabásné Kárpáti Dóra; Дора Барабашне Карпаті (ФОП Сабов А. М., 2019)
Változó világunkban a felsőoktatási intézmények számára egyre jelentősebb és folyamatosan felmerülő kihívást jelent, mire készítsék fel hallgatóikat, milyen tudással vértezzék fel őket, hogy helytálljanak a munka világában. A kihívásra való válasz nem a szükséges tudáselemek listájának összeállításában, hanem azon kompetenciák meghatározásában érkezett, amelyekkel egy adott képzettséget szerző hallgatónak rendelkeznie kell. A kompetencia azon készségek és képességek együttesét jelenti, amelyek támogatják az egyént a problémák megoldásában, a problémamegoldó hajlandóságban. A kompetencia magában foglalja az egyének tudását, tapasztalatait, személyes adottságait. A NAT által meghatározott kulcskompetenciák azok a kompetenciák, melyre minden egyénnek szüksége van a személyes boldogulásához, s fejlődéséhez, valamint a társadalmi beilleszkedéshez.
Роль компетенцій, можливості їх виміру в освіті та на ринку праці
https://opac3.brff.monguz.hu/hu/record/-/record/bibBRF00007679
Keywords: kompetencia; oktatás; munkaerőpiac; kompetenciamérés