Az 1868-as nemzetiségi törvény és a multietnikus állam problémája - Gyáni Gábor (II. RF KMF-„RIK-U” Kft., 2021)
Az 1868. évi magyar nemzetiségi törvény, magyar és egyes külföldi történészek egybehangzó megítélése szerint, progresszív intézkedés volt a korabeli Európában. Nem biztosított ugyan területi autonómiát a nemzetiségeknek, de széles körű anyanyelvhasználati joggal látta el őket. Ez így a megengedő kisebbségpolitika fogalmának felelt meg. A területi autonómia megadása paradox helyzeteket teremtett volna, mivel a többségi nemzet egyes területi csoportjai maguk is kisebbségi helyzetbe kerültek volna, és szintúgy területi autonómiára tarthattak volna igényt. Az iskolai nyelvpolitika is ellentmondásosan alakult, mert az elvek és a gyakorlat olykor keresztezték egymást.
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2021/04/lttk-tord-9.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00010505
Keywords: 1868-as nemzetiségi törvény; multietnikus állam; Magyar Királyság; nemzetiségi kérdés