A kárpátaljai magyarság népességföldrajzi viszonyai a 21. század elején - Molnár József; Молнар Йосип; Molnár D. István; Молнар Д. Стефан; Stefan Molnar D. (Magyar Tudományos Akadémia Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság, 2008)
A közép-európai térségben lezajlott rendszerváltást követő szűk két évtizedben, a totalitarizmus kényszerű hallgatása után, örvendetes ütemben gyarapodott a Kárpát-medence magyar kisebbségeivel foglalkozó írások száma. Vonatkozik ez a kárpátaljai magyarságra is, bár a róla napvilágot látott kiadványok listája jóval szerényebb az erdélyi, vagy a szlovákiai nemzettársak megfelelőinél. Ezt a listát szeretnénk bővíteni a 2001-es ukrajnai népszámlálás adataira, továbbá demográfiai és társadalomkutatási forrásokra támaszkodó, a kérdéskör etnikai-földrajzi, illetve demográfiai vonatkozásait előtérbe helyező munkánkkal. Az etnikai-földrajzi vizsgálatokat korábban gátló akadályok közül egyesek még jelenleg sem hárultak el teljesen. Az adatok egy részének bizalmasként való kezelése, hozzáférhetetlensége (ilyen a községsoros nemzetiségi, vagy a nemzetiségi bontású népmozgalmi adatbázis) jelentősen nehezítették a munkánkat. Ehhez adódtak még a népszámlálások, illetve a nyilvántartási rendszer ukrajnai hiányosságai, mint például az, hogy a felekezeti hovatartozásra a cenzusok évtizedek óta nem kérdeztek rá, nem tartják azt nyilván. A tanulmány a hozzáférhető adatokat1 táblázatok, térképek és diagramok formájában megjelenítve igyekszik szemléletesen és átláthatóan az olvasó elé tárni a megfigyelt sajátosságokat, a belőlük levont következtetéseket és összefoglalni az egyéb vonatkozó ismereteket.
https://mta.hu/data/dokumentumok/magyar_tudomanyossag_kulfoldon/Ertekek-dimenziok.pdf
Keywords: Kárpátalja; magyarság; népességföldrajzi viszonyok