Vizualizációs eszközök alkalmazása a mértan tanításában a középiskolában - Komonyi Bianka-Martina; Комоні Біанка-Мартіна (Matematika és Informatika Tanszék, 2022)
A számítógépes vizualizáció a tudomány és néhány esetben az oktatás részévé vált. A számítógépes vizualizáció segítségünkre lehet a bonyolultabb matematikai modell elkészítésében, ezáltal közelebb vihet az adott probléma megoldásához. Nem csak a probléma megoldásában lehet segítségünkre, hanem megkönnyíti dolgunkat abból a szempontból, hogy nem kell fáradni a kézi és fizikai számolással. Ugyanakkor ez csak abban az esetben könnyíti meg a munkánkat, ha mi magunk is tudjuk használni az adott vizualizációs eszköztt. Ebben a kutatói munkámban né- hány vizuális eszközt elemzek. Azok működését, előnyét, hátrányát, felhasználását vizsgálom meg. Mai világunkban, ahol már mindent gép végez el az ember helyett, szeretném megvizsgálni, vajon a számítógépeknek milyen szerepe van az oktatásban. Vajon a tanintézményekben mennyire van a tanárok segítségére, ők milyen mértékben tudják ezeket az eszközöket használni? Azért választottam ezt a témát, hogy felfrissítsem többek között a saját tudásomat is, hogy miként lehet a diákok számára érdekesebbé, könnyebben elsajátíthatóvá tenni a matematika, azon belül a mértan órákat vizualizációs eszközök segítségével. Ezen kérdések megválaszolásában a következő ismert vizualizációs eszközök lesznek a segítségemre: GeoGebra, Jamboard és Wolfram Alpha.
Використання засобів візуалізації при викладанні геометрії у середній школі
Keywords: vizualizációs eszközök; geometria; matematikaoktatás; засоби візуалізації; геометрія; навчання математики