Проблематика наукових педагогічних досліджень у сучасних умовах функціонування освітньої системи України - Хижняк Інна; Inna Khyzhniak (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Резюме. Сучасні реалії функціонування вищої освіти в України поєднують як традиційні, унормовані на законодавчому рівні, тенденції, так і подолання викликів військової агресії проти нашої країни. Від лютого 2022 р. система освіти України загалом і вищої зокрема відпрацьовує механізми забезпечення ефективності освітнього процесу в умовах географічної віддаленості його суб’єктів, нерівномірного доступу до Інтернету, світла, гаджетів достатнього технічного рівня і под. На початку ІІ семестру 2021–2022 навчального року перед вишами поставали проблеми більш технічного характеру: переміщення деяких закладів вищої освіти з власних юридичних адрес, відсутність доступу до матеріальної бази, неможливість функціонування через постійну небезпеку для життя людей, проблеми з налагодженням зв’язку тощо. Наприкінці цього семестру та на початку 2022–2023 навчального року більшість із них було так чи інакше вирішено, і почали поставати практичні потреби перегляду окремих змістових та методичних аспектів організації освітнього процесу в умовах активних воєнних дій на території України.
Problems of scientific pedagogical research in the current conditions of the educational system functioning in Ukraine
Keywords: педагогічні ЗВО; магістранти; наукові дослідження; кваліфікаційні роботи; проблематика