Beregszász léghőmérsékletének változása 1947–2013 között - Varga Andrea (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola-V. Pagyak Kiadója, 2014)
Munkámban a hőmérsékletváltozással foglalkoztam a Beregszászi Meteorológiai Állomás 1947–2013 közötti havi adatai alapján. Az adatok feldolgozására a trendelemzés és töréspontelemzés matematikai módszereit használtam. A vizsgálatok azt mutatták, hogy az átlagos hőmérséklet a városban a megfigyelt időszak alatt 1,2 o C-kal nőtt, valamint feltárták, hogy a felmelegedés elsősorban a nyári hónapokat érinti. Az észlelt töréspontok hőmérsékletemelkedést jeleztek az elmúlt évtizedben.

Резюме. У публікації розглянуто зміни температури повітря у м. Берегово за 1947–2013 роки на основі середньомісячних даних Берегівської метеорологічної станції. Для аналізу використовувались методи математичної статистики, в першу чергу метод лінійних трендів і метод виявлення точок розриву. Проведені аналізи показали, що середньорічні температури повітря у місті протягом періоду спостережень підвищилися в середньому на 1,2 °С. Розкрито, що потепління торкнулося в першу чергу літніх місяців, підвищення температури кожного з яких можна вважати істотним. Виявлені точки розриву свідчать про певну ступінчастість температурних змін у м. Берегово за останні десятиріччя.
http://www.kmf.uz.ua/hun114/letoltes/limes/LIMES2014.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00000415
Keywords: Beregszász; léghőmérséklet; átlaghőmérséklet változás; Beregszászi Meteorológiai Állomás