A katasztrofális árvizek természeti és antropogén tényezőinek vizsgálata Kárpátalján. Monográfia - Izsák Tibor; Іжак Тібор; Izhak Tibor (II. RF KMF-„RIK-U” Kft., 2023)
A tudományos kiadvány az árvizek kialakulásának antropogén és természeti tényezői között fellelhető összefüggések vizsgálatával foglalkozik. Kárpátalján a XX. század végén előfordult magas árhullámok kialakulásában több tényező is szerepet játszott, közöttük a természetben végbemenő folyamatokat lehet okolni, viszont az ember gazdasági tevékenysége is jelentős mértékben elősegítette. Legfontosabb célja a kutatásoknak az összefüggések vizsgálata volt a természeti és antropogén tényezők között, valamint azok térbeli ábrázolása. Árvizek a jövőben is elő fognak fordulni, viszont katasztrofális jellegük csökkentésében fontos szerep fog hárulni az ember összehangolt, hatékony gazdasági és árvízvédelmi tevékenységére a folyók árterén. A monográfia alapját a Pécsi Tudományegyetemen 2012. június 28-án cum laude minősítéssel megvédett doktori értekezés (Izsák T. 2012) eredeti, változtatások nélküli közreadása képezi, valamint tartalmazza az értekezés rövidített összefoglalásának angol és ukrán nyelvű változatait.

Резюме. У публікації досліджуються взаємозв’язки антропогенних і природних факторів виникнення паводків на Закарпатті. У формуванні високих хвиль паводків, що виникли наприкінці ХХ-го сторіччя відіграли роль декілька факторів, до яких можна віднести процеси, що відбуваються у природі, але значний внесок внесла й господарська діяльність людини. Основною метою дослідження було дослідити взаємозв’язки між природними та антропогенними факторами та їх просторове представлення. Повені будуть і в майбутньому, але скоординована, ефективна економічна та протипаводкова діяльність у заплавах річок відіграватиме важливу роль у зменшенні їх катастрофічного характеру. Монографія базується на основі оригіналу докторської дисертації для здобуття ступеня доктора філософії на тему «Вивчення природних і антропогенних факторів катастрофічних паводків на Закарпатті», захищеної в Печському університеті (Угорщина) 28 червня 2012 р., а також доповнюється узагальненнями роботи на англійській та українській мовах.

Abstract. Natural and anthropogenic factors influence the emerging and the character of floods. The natural elements in our environment (rocks, relief, climate, flora and fauna, soil, rivers, etc.) are closely interrelated. The change of one element invariably causes the change of others. People’s economic activity forces the connections between the elements of natural complexes to break. In the study of causes of floods I put forward the aim to research those climate components (temperature, precipitation) and anthropogenic elements (areas covered with forests, areas used for living and agriculture) that could have brought about high water levels in Transcarpathia. In the process of research I did not conduct persistent measurements in the catchment area, thus I could investigate only their territorial order and estimate their role in the emerging of floods. In my research I study each element and factor in the 40-year-period from 1970 to 2009.
Вивчення природних і антропогенних факторів катастрофічних паводків на Закарпатті. Монографія
The analysis of natural and anthropogenic factors of disastrous floods in Transcarpathia
Keywords: Kárpátalja; természetföldrajzi viszonyok; katasztrofális árvizek