Az akadálymentesített turizmus problémái és fejlesztési lehetőségei Ungváron - Bodnár Emese; Боднар Емеше (Földrajz és Turizmus Tanszék, 2025)
Ungvár, Kárpátalja legnagyobb, s egyben legjelentősebb városa. Számos kulturális és történelmi attrakcióval rendelkezik, melyek éves szinten több ezer turistát, látogatót vonzanak. Azonban a város turisztikai infrastruktúrája jelenleg nem mindenki számára egyformán hozzáférhető. Az akadálymentesített turizmus kihívásai közé tartozik a vendéglátó-egységek, a szálláshelyek, illetve a turisztikai látnivalók akadálymentesítése. A turizmus, valamint a vendéglátás folyamatosan változó szektor, amely számos igényt kielégítve nyújt élményeket a vendégek számára. Fontosnak tartjuk, hogy hangsúlyt kapjon ez a különleges szegmense a turizmusnak, az akadálymentesített turizmus, hiszen a fogyatékosságbarát megközelítés a szolgáltatói szférában nem csupán etikai kötelességet jelent, hanem az üzleti siker szempontjából is elengedhetetlen. A téma aktualitása abban rejlik, hogy sajnos egyre több a fogyatékkal élők száma a világon, így nő az igény az akadálymentesített turizmus iránt.
Проблеми та перспективи розвитку безбар'єрного туризму м. Ужгород
Keywords: turizmus; Ungvár; akadálymentesítés; akadálymentesített turizmus; fogyatékkal élők; vendéglátóipar