Оцінка використання завадостійких кодів у штрихкодах - Денис Розенвассер; Борис Гордєєв; Вадим Висоцький (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Egyetem, 2025)
Резюме. Завадостійкі коди відіграють ключову роль у забезпеченні надійності штрихкодів, дозволяючи виявляти та виправляти помилки, спричинені пошкодженнями або шумом. Завадостійкі коди забезпечують фундаментальний рівень надійності, який є необхідною передумовою для застосування цифрових технологій та ШІ у сфері безпеки та простежуваності. Серед найпоширеніших таких кодів – коди Ріда-Соломона (РС) та Хеммінга, які інтегруються в формати на кшталт QR-кодів, Data Matrix та PDF417. Мета їх використання полягає в захисті даних від дефектів друку, забруднень чи механічних ушкоджень. У QR-кодах, наприклад, існують різні рівні корекції помилок: low (L), medium (M), quartile (Q) та high (H), які дозволяють адаптувати код до конкретних умов експлуатації.
Teljes kiadvány: https://kme.org.ua/uk/publications/rol-bezpeki-v-transkordonnomu-ta-mizhnarodnomu-spivrobitnictvi/
Keywords: завадостійкі коди; QR-код; штрихкод