A biológia Külső Független Tesztvizsga 2019-es programjának és vizsgaeredményeinek elemzése - Balogh Henrietta; Балог Хенріетта (Biológia és Kémia Tanszék, 2022)
Diplomamunkám a biológia külső független tesztvizsga 2019-es programjának és vizsgaeredményeinek elemzésével foglalkozik. Munkám anyagát a 2017-ben elfogadott 10-11-es biológia és ökológia tantárgy programja, a független biológia tesztvizsga 2010-es és 2018-as programja, valamint az online formában elérhető 2020-as és 2021-es vizsgatesztek képezték, melyeket az elemzés és összehasonlítás módszerek segítségével mutattam be. Fő céljaim közzé tartozott, hogy: - megvizsgáljuk, hogyan tükröződik az ukrán biológia külső független teszteken a program tartalmának és követelményeinek változása; - elemezzük a 2020-as és 2021-es biológia érettségi teszt feladattípusai között lévő hasonlóságot, illetve különbséget; - összehasonlítani a biológia érettségi tesztfeladatok típusait Ukrajnában és Magyarországon. Vizsgálatom során arra a következtetésre jutottunk, hogy: - a középiskolai biológiai program annyiban tér el a külső független teszt programjától, hogy a ZNO program nem tartalmazza a középiskolai programban meglévő egyes témaköröket; - a 2020-as tesztekben csak minimálisan volt érzékelhető a változás. 2021- ben viszont már több kérdés szerepelt az új programból; Elmondhatjuk, hogy a feladatok nehezebbek, bonyolultabbak lettek. A feladattípusok alapvetően nem változtak. Az egyszerű választásos feladatok mellett ugyanúgy előfordul 3-ból 1 a helyes feladattípus, az asszociációs feladatok különböző típusai. Az egyszerű választásos feladatok változtak a legtöbbet. A magyarországi és ukrajnai biológiai érettségi tesztek feladattípusai és értékelésének módjai közötti hasonlóságok és különbségek is megfigyelhetők. Hiszen több hasonló feladattípus alkalmaznak mindkét országban. Viszont előfordul, hogy némely feladattípus csak az egyik országban dominál és olyan is, amelyik egyáltalán nem található meg a másik országban.
Аналіз програми ЗНО з біології 2019 року
Keywords: ZNO; Függetelen Külső Tesztelés