A ráti bányatóban és a Latorca csapi morotvájának vízterében élő makrogerinctelen fauna összehasonlító faunisztikai vizsgálata - Illár Máté; Kolozsvári István; Коложварі Степан (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola-«Grafika» Kiadó, 2015)
Mintavételezéseinket a ráti bányató vízterében, a Latorca csapi morotváján, illetve a Latorca csapi és gejőci főágán folytattuk 2012 és 2014 közötti időszakban. Munkánk során 10 m hosszú mederszakaszokat jelöltünk ki mind az állóvízi, mind a folyóvízi részeken. A ráti bányató esetében 3 szakaszon, a Latorca csapi és gejőci főágán 2 szakaszon, a Latorca vizsgálatba vont csapi morotváján 1 szakaszon. A ráti bányató esetében 11 alkalommal, a Latorca csapi morotváján összesen 3 alkalommal, míg a Latorcán két vizsgálati szakaszon egy-egy alkalommal végeztünk felvételezéseket.

Резюме. Дослідження проводилися в період 2012-2014 рр. на кар’єрному озері с. Ратівці, у водоймі стариці чопської частини р. Латориця та у головному руслі р. Латориця біля с. Геєвці та м. Чоп. Для дослідження було виділено ділянку довжиною 10 м. У кар’єрному озері с. Ратівці виділено 3 ділянки та проведено 11 обстежень. У водоймі стариці чопської частини р. Латориці виділено 1 ділянку та проведено 3 обстеження. У головному руслі р. Латориця біля с. Геєвці та м. Чоп виділено по 2 ділянки та проведено обстеження один раз.
https://www.kmf.uz.ua/hun114/letoltes/limes/LIMES2015_v.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00000943
Keywords: Kárpátalja; Latorca csapi morotvája; Latorca csapi és gejőci főága; makrogerinctelenek; ráti bányató