Oktatáspolitika és történelemtanítás a Szovjetunióban és Ukrajnában (1945–2010) - Szamborovszkyné Nagy Ibolya; Самборовскі-Нодь Ібоя; Ibolya Szamborovszky-Nagy («Líra» Poligráfcentrum, 2013)
A sokéves anyaggyűjtéssel készült monográfia rendkívül anyaggazdag és jól strukturált. Jelen kötet elsősorban az 1991-2010 közötti időszak oktatáspolitikájának történetét dokumentálja a szöveg, s ebbe találjuk beágyazva az iskolai történelemtanítás történetének alakulását Ukrajnában. A kisebbségi politika művelői számára is hasznosak lehetnek, napi munkájukban érvelési alapul szolgálhatnak a jelzett két évtized ukrán nemzetpolitikájának a kisebbségi oktatásügyben kiemelten ukránosítási törekvéseit dokumentáló részek.

Резюме. Монографія являється другою, реструктуризованою частиною кандидатської дисертації, яка появилася завдяки результатам багаторічної роботи автора. Праця описує історію політики в галузі освіти між 1991-2010 роками, а також у цьому контексті висвітлює історію викладання історії після розпаду Радянського Союзу, уже в незалежній Україні. Монографія може бути корисною спеціалістам різних сфер: дослідникам політичної та суспільної історії України, дослідникам методики викладання історії, студентам вищих навчальних закладів, а також активним політичним діячам національних меншин.
II. kötet Ukrajna (1991–2010)
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/155662
Keywords: oktatáspolitika; történelemoktatás; Ukrajna; 1991-2010