Keresletelemzés a Magyarországról a kárpátaljai Beregvidékre érkező turisták körében - Lontai-Szilágyi Zsuzsanna; Oláh Natália; Олаг Наталія; Tóth Nikoletta Marianna; Gönczy Sándor; Генці Шандор („RIK-U” Kft., 2020)
Kárpátaljáról mint turisztikai desztinációról – tudományos értelemben véve – viszonylag kevés információt találunk. Ennek két fontos oka van. Az egyik abban keresendő, hogy a régió 1991-ig teljesen el volt zárva a külvilágtól, majd Ukrajna függetlenné válása után nagyon komoly gazdasági mélyrepülés következett be, melynek eredményeképpen nem volt fizetőképes kereslet és jó színvonalú kínálat, így nem is jöhetett létre nagyarányú, klasszikus értelemben vett kül- és belföldi turizmus. A másik fontos ok, amely miatt kevés releváns adatra akadunk, az, hogy a turisztikai vállalkozások gyakran nem tesznek eleget bejelentési kötelezettségüknek a statisztikai hivatalok felé, így azok nem is tudják nyomon követni a turisztikai trendeket. Mindazonáltal a kárpátaljai turisztikai termékek tervezéséhez, fejlesztéséhez és piacra viteléhez elengedhetetlen a turisztikai kereslet felmérése. Statisztikai adatok híján kérdőíves felmérés alapján próbáltunk képet kapni a Magyarországról Kárpátaljára érkező turisták igényeiről. Primer kutatásunkhoz célcsoportnak magyarországi turistákat választottunk, mivel a tapasztalat és a Sass (2018) által végzett felmérés azt mutatta, hogy a külföldről érkezők körében meghatározóak a magyarországi turisták.

Abstract. Transcarpathia has a significant touristic potential. However, in order to make good use of this potential, basic information is needed that shows the needs of the arriving target groups. In our study we have examined the target group coming from Hungary. The study was started with a survey, which was conducted in 2017 and 2019 high tourist season in Beregovo as well as the surrounding villages involved in village tourism. 171 questionnaires were completed in 2017 and 200 in 2019. In the questionnaire we have asked about the details of travel arrangements, the group of travellers, booking of the venue and the number of overnight stays. The questionnaire has also asked about the information on the basis of which the subject chose our region, factors that motivated the choice of destination and the target groups’ prior knowledge of the Transcarpathian tourism products and attractions. The survey clearly shows that more emphasis should be placed on the promotion of mineral and medicinal waters in Hungarian advertisements. Apart from the frequently visited places (Uzhhorod, Mukachevo, Beregovo, Khust, Verecke Pass) by the studied target group attention should be devoted to the familiarization of practically all the others attractions.
Demand analysis among tourists arriving from Hungary to the Transcarpathian Bereg region
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2020/09/final_2_kotet-foldrajzfkonf-2020-07-14.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00008123
Keywords: Kárpátalja; Beregvidék; kereslet; turizmus