A nagyberegi református elemi népiskola vázlatos története - Szamborovszkyné Nagy Ibolya; Самборовскі-Нодь Ібоя; Ibolya Szamborovszky-Nagy (KMPSZ, 2017)
Szűkebb pátriánk, Kárpátalja, de szülőfalunk vagy lakhelyünk múltjának ismerete is elengedhetetlen feltétele erős és biztos kötődésünknek az adott településhez és közösségéhez. Sajnos közhelynek számít, de újra és újra azzal találjuk szembe magunkat, hogy egyes hatalmak, közösségek a saját szájuk íze szerint szeretnék átírni a múltat. Ezt csak azzal tudjuk kivédeni, ha a korabeli források, dokumentumok alapján tárjuk fel az adott kérdést, annak hátterét, majd a kutatás eredményét közkinccsé tesszük. Ez utóbbi gondolat is hatott ránk, amikor elkezdtük kutatni majd feltárni az egykori nagyberegi református felekezeti népiskola múltját. Alább az írott források alapján kirajzolódó történetet foglaltuk össze.
Keywords: Nagybereg; református; népiskola