„S így múlik el a birodalom dicsősége”, avagy milyen is vagy kisebb hazám valójában? - Szamborovszkyné Nagy Ibolya; Самборовскі-Нодь Ібоя; Ibolya Szamborovszky-Nagy (Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány, 2013)
Míg virága teljében volt a szovjet birodalom, addig csak dicsőítő és fellengzős, vagyis torz kép születhetett Magyarország keleti szomszédjáról, a Szovjetunióról. Annak, hogy e nagy testvér „kimúlt”, immár több mint két évtizede, ám ez az idő kevés volt ahhoz, hogy a keletnek nevezett területeket a magyar közvélemény igazából megismerhesse, s prekoncepciók nélkül lássa régi-új szomszédját – Ukrajnát. Egymás és önmagunk megismerésében nyújthat segítséget Tóth István A peremvidék világbirodalma című gyűjteményes kötete, amelyről jelen recenzió született.
Tóth István: A peremvidék világbirodalma. Méry Ratio Kiadó - Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány, Budapest, 2013, 464 oldal
Keywords: Szovjetunió; A peremvidék világbirodalma; Ukrajna