A sztálini és hruscsovi nemzetiségpolitika a korabeli kárpátaljai sajtóban, összehasonlító jellemzésük - Bereczky György (PoliPrint Kft., 2009)
Melyek voltak a szovjet nemzetiségi politika legfontosabb jelszavai, hogyan közvetítette a propaganda ezeket az állampolgárok felé? A korabeli kárpátaljai sajtó vizsgálata alapján főként ezekre a kérdésekre akartunk választ találni. Az állam felügyelete alatt álló folyóiratok fontos eszközei voltak a hivatalos nézetek, a propaganda terjesztésének, általuk valósult meg az emberek folyamatos nevelése, amely a nemzetiségi politikának is kiemelt területét jelentette. A legfontosabb jelszavak a népek lenini barátsága, a dolgozók internacionalista egysége, a Szovjetunió népeinek testvéri segítségnyújtása voltak. Ezek jelentek meg rendszeresen a gazdasági beszámolók szövegeiben, a politikai életről, a kulturális vagy sporteseményekről szóló cikkekben. A Szovjetunió gazdasági felemelkedéséért folytatott küzdelem a szovjet nép nagyságának, egységének megtestesüléseként szerepelt, az élmunkások dicső hősökké, hazafiakká váltak, a politikai beszámolókban a szovjet demokrácia tökéletességét, a nemzetiségek széleskörű jogait emelték ki, a kulturális és sportesemények pedig az internacionalista egység szimbólumai lettek. A propaganda széles körben fejtette ki hatását, s legfontosabb törekvését az jelentette, hogy elhitesse az emberekkel: mindaz, ami történik, jó és tökéletes.

Резюме. Які ж були головними гаслами радянської національної політики, яким чином пропаганда доводила їх до відома громадян? Згідно вивчення Закарпатської колишньої преси ми бажали знайти відповіді на ці питання. Важливими засобами газет та журналів, які перебували під контрольом держави були офіційні погляди. Розповсюдження пропаганди здійснювалось через пресу, через її відбувалось постійне виховання людей, яка являлась важливою ділянкою національної політики. Головними гаслами служили ленінська дружба, інтернаціональна єдність робітників, надання допомоги братнім народам Радянського Союзу, гасла які систематично з'являлись в текстах докладів, в статтях про політичне життя, культуру, та спортивні події. Боротьба за економічне піднесення Радянського Союзу грала роль втілення величності та єдності радянського народу. Передові працівники ставали славетними героями, патріотами, в політичних докладах підкреслювались досконалість радянської демокрації, багатогранні права національностей, а культурні та спортивні заходи стали символами інтернаціональної єдності. Пропоганда діяла широкогранно, основним її прагненням було досягнення віри в людях: все те, що відбувається є добрим та досконалим.
https://www.kmf.uz.ua/hun114/letoltes/acta/acta2009_1.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/123857
Keywords: sztálini nemzetiségpolitika; hruscsovi nemzetiségpolitika; kárpátaljai sajtó