A Vérke csatorna üledékének nehézfém-szennyezettsége - Csoma Zoltán; Чома Золтан; Choma Zoltan; Háger Krisztián; Гагер Крістіан; Csoma Zsuzsanna; Чома Жужанна; Choma Zsuzsanna („RIK-U” Kft., 2020)
A több települést érintő Vérke csatornát számos szakaszán éri antropogén eredetű terhelés. A szennyeződést kiváltó legfőbb tényező, s ami a legnagyobb problémát okozza, hogy a Vérke által érintett települések szennyvízbefogadóként használják a medrét.A Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztráció Ökológiai és Természeti Erőforrások Osztályának jelen idő szerint legutóbbi, 2018-as (egyébként minden évben közétett) jelentése szerint a 2016–2018-as években összesen 1 342 000 m3 használt víz került a Vérkébe (ecozakarpat.gov.ua). Ebből 759 000 m3 -t, azaz a teljes mennyiség közel 57%-t tette ki a szennyezett vagy nem kellő mértékben megtisztított használt vizeknek a mennyisége. A jelentésbe foglalt három év alatt a használt vízzel mintegy 918 tonna szennyező anyag jutott a csatornába.

Abstract. We collected samples from the upper 10 cm of the sediment at 6 points along the Vérke channel. We analyzed eight, easily mobilizable and water-soluble metals in the sediment samples. The total amount of zinc (1092–3924 ppm), manganese (239–420 ppm) and cadmium (5–31,2 ppm) is very high in multiple sampling points. The sediment is rich in copper, nickel and lead, first of all along the channel’s Berehove reach. Another problem from the environmental point of view is that 11-87,5% of zinc, manganese, lead and cadmium are mobile fractions and its 0,5-82,1% are present in the sediment in water-soluble form.
Pollution of the Vérke channel sediment with heavy metals
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2020/09/final_2_kotet-foldrajzfkonf-2020-07-14.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00008123
Keywords: Vérke csatorna; üledék; nehézfémek; szennyezés