Középiskolások matematikai kompetenciájának fejlesztése a "Trigonometrikus függvények" témakör tanulmányozásában az algebra és az analízis kezdetei során - Kiss Cintia; Кіш Цінтія (Matematika és Informatika Tanszék, 2023)
A tanulók matematikai kompetenciáinak fejlesztését szolgáló tanítási módszerek kutatása az oktatás egyik legfontosabb része. A matematikai kompetencia sikeres fejlesztéséhez azonban szükséges a matematikai nevelési folyamat céljának és tartalmának, a tanítási módszereknek az összehangolása. A matematikai kompetencia alapjainak elsajátítása segít minden tanulónak az oktatási és kognitív motiváció, a gondolkodás és a kreatív képességek fejlesztésében; sikeresen elsajátítja a gyakorlati matematikai ismereteket és készségeket. Ez hozzájárul a tudás alkalmazásához más tantárgyak tanulmányozása során, az életben, a továbbtanulásban, figyelembe veszi az életkori és egyéni sajátosságokat, a társadalom fejlődési irányait. Az algebra és mértan iskolában való tanulása széles lehetőségeket kínál a tanulók matematikai kompetenciájának olyan fontos összetevőinek fejlesztésére, mint az algoritmikus, logikai, grafikai, transzformációs kompetencia, rajzkompetencia, számítástechnikai kompetencia, matematikai nyelv.
Розвиток математичної культури старшокласників у навчанні теми: «Тригонометричні функції» в курсі алгебри і початків аналізу
Keywords: trigonometrikus függvények; matematikaoktatás; тригонометричні функції; навчання математики