Управління базами даних за допомогою програми Delphi 10 - Чотарі А. (PoliPrint Kft., 2012)
Резюме. Мета даної роботи – реалізувати автоматизовану інформаційну систему, яка забезпечує збір та обробку даних, а також дає можливість при необхідності модифікувати та редагувати набір даних. Існують багато відомих методів для створення бази даних (Microsoft Excel, Access та інші), найбільш підходящий для реалізації даної бази даних є DataBase Desktop, за допомогою якої створила базу даних у вигляді таблиць. Програма DataBase Desktop забезпечує можливість створення таблиць, редагування, створення різних типів полів, індексів та ключів, захист паролем, і т. п. Програма RadStudio/Delphi 10 підтримує візуалізацію, обробку, реалізацію зв’язків між таблицями та створення постійного графічного інтерфейсу користувача для баз даних, які створені за допомогою DataBase Desktop. Дані операції можемо виконати за допомогою наступих компонентів: Table, DataSource, DBGrid, DBNavigator, та інші.

Munkám célja egy információs adatbázis kialakítása, amely összegyűjti és feldolgozza a rendelkezésre álló adatokat, valamint szükség esetén lehetőséget nyújt az adatok módosítására, szerkesztésére. Sok ismert alkalmazás létezik adatbázisok létrehozására, például a Microsoft Excel, Access stb. Én a DataBase Desktopot találtam a legalkalmasabbnak, ennek segítségével hoztam létre az adatbázist táblázatok formájában. A DataBase Desktop lehetőséget biztosít a táblázatok létrehozására – amelyeket egy adatbázisban gyűjt össze –, szerkesztésére, különböző típusú mezők, kulcsok és indexek létrehozására, jelszóval való védelemre. A RadStudio/ Delphi 10 program támogatja a DataBase Desktop segítségével készült adatbázistok megjelenítését, feldolgozását, a táblázatok közti kapcsolatok létrehozását, praktikus felhasználói környezet kialakítását. Ezeket a műveleteket különböző komponensek segítségével hajthatjuk végre: Table, DataSource, DBGrid, DBNavigator.
http://kmf.uz.ua/hun114/letoltes/acta/Acta_2012_2.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00005840
Keywords: Delphi 10; база даних; DataBase Desktop