Hiedelemalakokhoz kapcsolódó élőnyelvi szövegváltozatok elemzése Nagypalád település lakosainak narratívái alapján - Bányai Enikő-Anna; Баньої Еніке-Анна (Filológia Tanszék, 2025)
Jelen szakdolgozat témája a hiedelemalakokhoz kapcsolódó élőnyelvi szövegváltozatok elemzése Nagypalád település lakosainak narratívái alapján. Témaválasztásom befolyásolta a téma iránti érdeklődésem, a hagyományos, illetve népi világlátás megismerése. A hiedelemalakokhoz kötődő narratívák vizsgálata sokszempontból aktuális. A digitalizáció világában a szájhagyomány útján terjedő történetek háttérbe szorulása az új kor folklór formáit eredményezte, például az internetes legendák, városi mítoszok online terjedése. A hiedelmek az emberiség örökségének egyik legösszetettebb és legősibb rétegének tekinthetőek. Jelen munka egy konkrét közösség, a kárpátaljai Nagypalád lakóinak elbeszéléseire alapozódik, feltárom hogyan jelennek meg a hiedelemalakok, képzetek. „A hiedelmek — bármilyen archaikusnak tűnnek is — a közösségi gondolkodás, a világról alkotott értelmezések aktív formái. Élnek, változnak, és alkalmazkodnak a közegükhöz.”
Аналіз живих мовних варіантів, пов'язаних з міфологічними образами на основі наративів жителів села Велика Паладь
Keywords: hiedelemalakok; élőnyelvi szövegváltozatok; Nagypalád