A Kárpát-medence – a hazát kereső népek kohója - Kész Barnabás; Кейс Борнобаш; Kész Margit; Кейс Маргаріта (Termini Egyesület-II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2022)
A Kárpát-medence területét egy évezreden keresztül a történelmi, vagyis Nagy Magyarország foglalta el, jelenleg pedig a 20. század politikai változásainak következtében kialakult államalakulatok helyezkednek el benne. Ezek közül a mostani Magyarország a régió középső, jobbára alföldi részén található. A történelmi Magyarország lakosságának többségét a 18. századig a magyarok301 alkották, de rajtuk kívül németek (szászok, svábok), románok (oláhok), szlovákok (tótok),302 ruszinok (rutének, oroszok), délszlávok – szerbek (rácok), bunyevácok, sokácok, horvátok stb. telepedtek le a „népek kohójának” nevezhető Kárpátmedencében. Érkeztek azonban kisebb számban kálizok, görögök, bolgárok, olaszok, vallonok, örmények és más népek fiai is. A felsorolt népeket nemzetiségeknek nevezzük.
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2022/08/karpat_medence_foldrajza_e-kiadvany.pdf
Keywords: Kárpát-medence; cigányok; nemzetiség; etnikumok; zsidóság; kunok; jászok