A kisgyermekes nők emberi tőkeberuházása a gyermekgondozási szabadság alatt - R. Fedor Anita (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola-"RIK-U" Kft., 2018)
A kisgyermeket nevelő nők munkavállalási attitűdjének, munkaerőpiaci integrációjának sikeressége nagymértékben függ a gyermekvállalást megelőzően megszerzett iskolai végzettségtől, munkaerőpiaci tapasztalattól. A gyermekgondozási szabadságról a munka világába való visszatérés nem mindig könnyű feladat az érintett nők számára, hiszen az gyermekkel otthon töltött időszakban tudásuk elavulhat, státuszuk, munkahelyük megszűnhet. Ebben az esetben a munka világába való visszatérést segítheti, ha az anyák a gyermekgondozási szabadság alatt bekapcsolódnak valamilyen képzésbe – lehet ez nyelvi vagy számítógépes képzés, vagy akár egy diploma megszerzése is – mintegy felkészülvén a munkaerőpiaci integrációra. Jelen tanulmányunkban azt vizsgáltuk, hogy a gyermekükkel gyermekgondozási szabadságon lévő anyák menyire készültek tudatosan a munkaerőpiaci visszatérésükre, vagyis hogy az otthon töltött időszakban beruháztak-e az emberi tőkéjükbe.

Резюме. Успіх інтеграції трудових відносин та інтеграції жінок, що виховують маленьких дітей, на ринку праці значною мірою залежить від рівня освіти та досвіду на ринку праці, отриманого до пологів. Повернення на роботу з відпустки по догляду за дитиною до роботи не завжди є легким завданням для зацікавлених жінок, тому що в період, який вони, знаходяться удома, проводячи з дитиною, їх знання можуть стати застарілими, їх статус або їх робота можуть бути усунені. У цьому випадку повернення до світу роботи може бути корисним, якщо матері під час підготовки до інтеграції ринку праці беруть участь у певному тренінгу під час відпустки по догляду за дитиною - незалежно від того, чи це мовна або комп'ютерна підготовка, чи навіть диплом - тільки щоб підготуватися до інтеграції ринку праці. У нашому дослідженні ми вивчали, наскільки матері під час відпустки по догляду за дітьми наскільки свідомо готувалися повернутися на ринок праці, тобто чи вони інвестували вдома в свій людський капітал.

Abstract. Success of working attitude and labor market integration of women who bring up a child mainly depends on their level of education and labor market experience which they had before having a child. Returning back to the world of work is not easy in every case, because their knowledge may reduce, their status and jobs may disappear. In that case returning back to work can be helped by joining a kind of training which can be a language or computer course or even they can have a degree as well, while mothers are at home on maternity leave. So they can prepare for labor market integration. We examined in our research how mothers prepared consciously for returning back to the labor market while they were on maternity leave. We also would like to know whether they invested anything into their human capital while they were at home.
Investment into Human Capital by Women Who Are Temporarily away from Labour Market
Інвестиції в людський капітал жінок з маленькими дітьми під час декретної відпустки
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2021/02/limes-2018_tom-v_v-evfolyam.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00008404
Keywords: gyermekvállalás; iskolai végzettség; családtámogatási rendszer; kisgyermekes nők