A turizmus negatív hatásainak megjelenése és kezelése magyarországi nemzeti parkokban - Szőllős-Tóth Аndrea (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2022)
A turizmus változásainak köszönhetően rendszerint nem csak az idegenforgalom előnyei kerülnek előtérbe, hanem annak negatív hatásai is. A turizmus negatív hatásainak felismerése és kutatása szintén fontos feladata a turisztikai szakértőknek. A negatív gazdasági hatások között említhető az infláció erősödése, a turizmustól való gazdasági függés kialakulása vagy a gazdasági egyenlőtlenségek növekedése. A társadalmi negatív hatások között tartjuk számon a növekvő bűnözést, a helyi lakosság és a turisták közötti konfliktusok megjelenését, valamint a turisztikai célpontok túlzsúfoltságát. A víz-, lég-, fény-, talaj-, hőszennyezés, szemetelés, az élővilág pusztulása mind a környezeti negatív hatások közé tartozik. A fenntartható turizmusfejlesztés jegyében a magyarországi nemzeti parkok működési területein vizsgáltam egyrészt a természeti értékek turisták által okozott rongálását, másrészt a társadalmi érintkezés során kialakuló konfliktusokat. A magyarországi desztinációk vizsgálatához hazai nemzeti parkok igazgatóságával vettem fel a kapcsolatot, akik segítségével azonosítani tudtam a turisták által a természetre rótt legjelentősebb problémákat, s ezek mentén tudtam bemutatni a turizmus révén a helyi állat- és növényvilágra gyakorolt káros hatásokat. A primer kutatás alkalmával olyan témák kerültek a fókuszba, mint a szezonalitás okozta nehézségek, a túlzottan sok látogató jelenléte egyes területeken, a látogatók környezetre gyakorolt negatív hatása, a turisták és a helyi lakosság között kialakuló feszültség és annak kezelése. A nemzeti parkok igazgatóságának képviselőivel folytatott interjúk során előtérbe került az egyik legfőbb feladatuk – a szemléletformálás, edukáció, tájékoztatás – súlya is. A hazai nemzeti parkok képviselőivel készített interjúknak köszönhetően összegyűjtöttem az őket érintő jelenlegi nehézségek jelentős részét, valamint az általuk alkalmazott megoldási kísérleteket a fennálló problémákra.

Abstract. Due to the changes in tourism, not only the benefits of tourism that come to focus, but also its negative effects. Identifying and researching the negative impacts of tourism is also an important issue for tourism experts. The negative economic effects of tourism include increasing inflation, increasing economic dependence on tourism or increasing economic inequalities. Negative social impacts such as increased crime, conflicts between local inhabitants and tourists, and overcrowding in tourist destinations. Pollution of water, air, light, soil, heat, litter and the destruction of wildlife are among the negative environmental impacts. In the context of sustainable tourism development, I have investigated both the damage to natural heritage caused by tourists and the conflicts that occur during social interaction in the operating areas of national parks in Hungary. To examine the cases of Hungarian destinations, I contacted the management of national parks in Hungary, who helped me to identify the most significant problems that tourists cause to nature and to present the harmful effects of tourism on local flora and fauna. The primary research focused on issues such as the difficulties caused by seasonality, the presence of too many visitors in certain areas, the negative impact of visitors on the environment, and the existing tensions between tourists and local people and the way they are managed. The interviews with the representatives of the national parks management also highlighted the importance of one of their main tasks, which is to raise awareness, educate and inform. The interviews with representatives of the national parks in Hungary have enabled me to gather a significant part of the current difficulties they are facing, as well as their attempts to solve these problems.

Резюме. Завдяки змінам у туризмі зазвичай на перший план виходять не лише переваги туризму, але і його негативні наслідки. Визначення та дослідження негативних наслідків туризму є також важливим завданням для фахівців з туризму. Серед негативних економічних ефектів можна назвати посилення інфляції, розвиток економічної залежності від туризму або зростання диспропорцій економічного розвитку територій. До негативних соціальних ефектів відносять зростання злочинності, виникнення конфліктів між місцевим населенням і туристами, перенаселення туристичних місць тощо. Забруднення води, повітря, ґрунту, засмічення та знищення дикої природи є такими негативними прикладами наслідками від туристичної діяльності для навколишнього середовища. У контексті сталого розвитку туризму досліджено шкоду природним цінностям, спричинену туристами в зонах експлуатації угорських національних парків, а також конфлікти, що виникають під час соціальних контактів учасників даної діяльності. Для проведення поглибленого дослідження було наведено контакти з дирекцією національних парків Угорщини, з їхньою допомогою чого визначити найбільш значні проблеми, які спричиняють туристи природі, і в цьому контексті я зміг представити шкідливі наслідки туризму про місцеву фауну і флору. Під час первинного дослідження в центрі уваги потрапили такі теми, як труднощі, спричинені сезонністю, присутність занадто великої кількості відвідувачів у деяких районах, негативний вплив відвідувачів на навколишнє середовище, напруга між туристами та місцевим населенням та шляхи її вирішення. Під час співбесід з представниками Дирекції національних парків на перший план постала вагомість одного з головних завдань – формування свідомості, виховання, інформування. Завдяки інтерв'ю з представниками вітчизняних національних парків виділено та згруповано актуальні проблеми їх функціонування, а також перспективні напрямки їх вирішення.
The emergence and management of the negative effects of tourism in Hungarian national parks
Прояв та управління негативними наслідками туризму в національних парках Угорщини
https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00010508
Keywords: nemzeti park; fenntartható turizmus; turizmus negatív hatásai; turizmusfejlesztés