FATCA: міжнародний обмін податковою інформацією як інструмент бюджетної стабільност - Лоскоріх Габріелла; Gabriella Loskorikh; Loszkorih Gabriella; Сочка Катерина; Sochka Kateryna; Szocska Katalin; Перчі Оксана; Oksana Perchi; Pércsi Oxána (Видавничий дім "Інтернаука", 2025)
Резюме. Вступ. У сучасному світі, де міжнародні фінансові потоки є основою для розвитку економік, виникає потреба у створенні ефективних механізмів контролю за фінансовими операціями з метою запобігання податковим правопорушенням та забезпечення прозорості фінансових ринків. Одним з таких інструментів є FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act) — законодавчий акт США, який забезпечує автоматичний обмін податковою інформацією між країнами і сприяє боротьбі з ухиленням від податків через приховування фінансових активів за кордоном. Це важлива ініціатива, що не тільки змінює підхід до глобального фінансового контролю, але й допомагає забезпечити фінансову стабільність та прозорість, що в свою чергу сприяє зміцненню бюджетної стабільності держав. Мета. Метою статті є дослідження впливу міжнародного обміну податковою інформацією через FATCA на забезпечення бюджетної стабільності та фінансової прозорості в Україні. У статті також ставиться за мету аналіз механізмів реалізації FATCA в контексті українського законодавства. Матеріали і методи. Матеріалами дослідження є: нормативноправові акти, що регулюють механізми обміну податковою інформацією в рамках FATCA, зокрема міжнародні угоди, закони та постанови, прийняті як на рівні США, так і на рівні України; наукові напрацювання вітчизняних і закордонних авторів щодо фінансових і податкових реформ, що досліджують ефективність впровадження механізмів обміну інформацією в контексті міжнародного оподаткування. У процесі здійснення дослідження було використано наукові методи: У процесі здійснення дослідження було використано наукові методи: аналіз — для вивчення нормативно-правових актів, що регулюють FATCA; порівняльний аналіз — для оцінки підходів до автоматичного обміну податковою інформацією; інтерпретація нормативно-правових актів — для з’ясування положень міжнародних угод і їхнього впливу на законодавство України; емпіричний метод — для аналізу результатів реалізації FATCA в Україні; системний підхід — для дослідження взаємодії елементів обміну інформацією; історичний метод — для розгляду етапів розвитку співробітництва в обміні податковою інформацією; логічне узагальнення — для формулювання висновків щодо впливу FATCA на фінансову систему України. Результати. У результаті дослідження встановлено, що FATCA є потужним інструментом для забезпечення прозорості фінансових потоків та боротьби з ухиленням від податків. В Україні Державна податкова служба (ДПС) є компетентним органом для виконання положень цієї угоди, здійснюючи автоматичний обмін податковою інформацією щодо рахунків американських платників податків у фінансових установах країни. У статті також розглянуто зміни в українському законодавстві, які дозволяють забезпечити виконання вимог FATCA, зокрема зміни в Податковому кодексі України та нормативно-правові акти, що регулюють діяльність фінансових агентів. Це дозволяє Україні забезпечити відповідність міжнародним стандартам та сприяє ефективній боротьбі з податковими правопорушеннями. Перспективи. Перспективами подальших досліджень є оцінка ефективності виконання FATCA в Україні, зокрема вивчення впливу цього механізму на фінансову стабільність держави, національну податкову систему та діяльність фінансових установ.

Abstract. Introduction. In the modern world, where international financial flows serve as the foundation for economic development, the need for effective mechanisms to control financial operations arises in order to prevent tax violations and ensure transparency in financial markets. One of these tools is FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act) — a U.S. legislative act that ensures the automatic exchange of tax information between countries and contributes to the fight against tax evasion through the concealment of financial assets abroad. This important initiative not only changes the approach to global financial control but also helps ensure financial stability and transparency, which, in turn, strengthens the budgetary stability of states. Purpose. The purpose of this article is to explore the impact of international tax information exchange through FATCA on ensuring budgetary stability and financial transparency in Ukraine. The article also aims to analyze the mechanisms of FATCA implementation within the context of Ukrainian legislation. Materials and methods. The study's materials include regulatory legal acts governing the mechanisms of tax information exchange under FATCA, specifically international agreements, laws, and regulations adopted both in the United States and Ukraine; scientific works of domestic and foreign authors on financial and tax reforms that explore the effectiveness of implementing information exchange mechanisms in the context of international taxation. The following scientific methods were used in the study: analysis — to study the legal acts regulating FATCA; comparative analysis — to assess approaches to automatic tax information exchange; interpretation of legal acts — to clarify the provisions of international agreements and their impact on Ukrainian legislation; empirical method — to analyze the results of FATCA implementation in Ukraine; systemic approach — to investigate the interaction of information exchange elements; historical method — to review the stages of cooperation in tax information exchange; logical generalization — to formulate conclusions regarding FATCA's impact on Ukraine's financial system. Results. The study establishes that FATCA is a powerful tool for ensuring the transparency of financial flows and combating tax evasion. In Ukraine, the State Tax Service (STS) is the competent authority for implementing the provisions of this agreement, carrying out the automatic exchange of tax information regarding the accounts of U.S. taxpayers in the country's financial institutions. The article also examines the changes in Ukrainian legislation that allow for the fulfillment of FATCA requirements, including amendments to the Tax Code of Ukraine and regulations governing the activities of financial agents. This enables Ukraine to comply with international standards and promotes effective combat against tax violations. Discussion. Prospects for further research include evaluating the effectiveness of FATCA implementation in Ukraine, particularly studying its impact on financial stability, the national tax system, and the activities of financial institutions.
FATCA: international tax information exchange as a tool for budgetary stability
Весь випуск: https://www.inter-nauka.com/issues/economic2025/7/
Keywords: FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act); податкова інформація; бюджетна стабільність; фінансова прозорість; податкові правопорушення