Hogyan élték meg a középiskolások a digitális munkarendben zajló oktatást? - Magyar Ágnes (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
A COVID-19 vírus okozta pandémia a most felnövő generáció egy fontos életszakaszában meghatározó nyomot hagyott. 2020 tavaszán és a 2020-21-es tanév nagy részében a járvány miatti kényszerű otthonlét, a digitális munkarendben zajló oktatás megváltoztatta az addigi szokásrendszert. A bezártság, a távolságtartás, a korábbi szabadidős és közösségi kapcsolatok hiánya minden szereplőre hatással volt. Előadásomban egy empirikus kutatás eredményeit szeretném ismertetni. A kutatást 2021 őszén végeztem 312 középiskolás tanuló körében a Jászságban. A vizsgálat fókuszában az a kérdés állt, hogy hogyan élték meg a diákok a kényszerű bezártságot. Az online írásbeli kikérdezés olyan kérdéseket érintett például, hogy „Hogyan érintette őket érzelmileg és fizikailag a kényszerű otthonlét?”; „Hogyan változott a tanuláshoz való hozzáállásuk a digitális munkarendben zajló oktatás idején?”; Hogyan változott a viszonyuk a digitális munkarendben zajló oktatás idején a következő területekhez: család, egészség, párkapcsolat, barátság, tudás, jólét, szabadidős tevékenységek, közösségi élmények, spiritualitás?

Abstract. The pandemic caused by the COVID-19 virus has left a decisive mark on an important stage of life for the generation that is now growing up. In the spring of 2020 and for most of the 2020-21 school year, the stay-at-home requirements due to the pandemic and education in a digital remote education changed the educational routines. Confinement, distancing, lack of previous leisure and community relationships affected all participants of education. In my presentation, I would like to reveal the results of an empirical research, which was carried out in the fall of 2021 among 312 high school students in Jászság micro-region. The focus of the study was on how students experienced compulsory stay-at-home during the lockdown. The online written questionnaire covered questions such as: "How did digital remote education affect you emotionally and physically?"; "How did their attitudes to learning change during digital remote education?"; How were their attitudes affected during digital remote education in the following areas: family, health, relationships, friendship, knowledge, well-being, leisure activities, community experiences, partnership, friendships, knowledge, well-being, leisure time activities, share community experiences and spirituality. I will present and discuss the main results and the implications of the research.
How did secondary school students experience digital work schedules?
Keywords: COVID-19; középiskola; motivációk; attitűdök; érzelmi és fiziológiai hatások