Etnokulturális jellemzők története és értékesítése Kárpátalján - Lőrinc Ingrid; Леврінц Інгрід (Történelem- és Társadalomtudományi Tanszék, 2023)
Diplomamunkám során Kárpátalja széleskörű vizsgálatán túl, két másik régió feltárásával és összehasonlításával foglalkoztam, hogy ne csak a térségünk etnikumainak kulturális sajátosságait lássuk a gazdasági ágazatba, turizmusba illesztve, hanem olyan nemzetközi példákat is lássunk magunk előtt, ahol hasonló etnikailag heterogén területen az etnokulturális jellemzők áruba bocsátása a kereskedelem egy fontos húzó ága. A Kárpátalján élő etnikumok sajátos etnikai jellemzőinek, hagyományainak és történelmi örökségeinek bemutatása felől indítottam elemzésemet. A hangsúly ezekben a fejezetekben elsősorban a térség három kisebbségének: magyar, román és ruszin bemutatásán van. A szakirodalmak szisztematikus feldolgozását követően a témában kvalitatív módszerrel végzett kutatás eredményeit közlöm.

Резюме. Під час моєї дипломної роботи, окрім широкого дослідження Закарпаття, я дослідила і порівняла ще два регіони, щоб не лише побачити культурні особливості етнічних груп нашого регіону, інтегровані в економічний сектор і туризм, але й побачити міжнародні приклади де комерціалізація етнокультурних особливостей на схожій етнічно неоднорідній території є важливою галуззю торгівлі. Свій аналіз я розпочала із представлення етнічних особливостей, традицій та історичної спадщини етнічних груп, що проживають на Закарпатті. Наголос у цих розділах зосереджений насамперед на представленні трьох меншин краю: угорської, румунської та русинської. Після систематичного опрацювання спеціальної літератури я наведу результати дослідження, проведеного з теми якісним методом.
Історія та збут етнокультурних ознак Закарпаття
Keywords: Kárpátalja; etnokulturális jellemzők; Закарпаття; етнокультурні особливості