A kommunikációs kompetencia digitális feladatokkal való fejlesztési lehetőségei az általános iskola 7. évfolyamán a dualizmus korszakának tanításakor - Szabó L. Dávid; Fekete Áron (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Az élethosszig tartó tanulás egyik alapvető feltétele, hogy fejlesszük a különféle kompetenciáinkat annak érdekében, hogy képesek legyünk minden új helyzethez alkalmazkodni és abban helyt állni. A 8 kulcskompetencia közül a mi választásunk a kommunikációs kompetenciára esett, amely véleményünk szerint az egyik legfontosabb, mivel a kommunikáció a minden ember közötti kapcsolat alapja. Fontos, hogy a kommunikációs kompetenciákat az osztálytermi történelemórákon is fejlesszük, amihez elengedhetetlen a digitális technikák felhasználása. Jelen kutatásunkban kísérletet teszünk arra, hogy miként lehetne a kommunikációs kompetenciát fejleszteni a tanulók körében a különféle digitális technikák felhasználásával az általános iskola 7. évfolyamán a dualizmus korszakának tanításakor.

Abstract. One of the basic conditions of lifelong learning is to develop our various competencies in order to be able to adapt them to any new life and pedagogical situation. Among the 8 key competencies, our choice fell on communication competence, which is one of the most important since communication is the basis of all connections between people. It is important to develop communication competences in classroom history lessons as well, for which the use of digital techniques is essential. In the present research, we are trying to find out how the communication competence could be developed among the students by using various digital techniques in the 7th grade of the elementary school when teaching the Era of Dualism.
The opportunities of development communication competence with digital tasks in the 7th grade of primary school during teaching the Era of Dualism
Keywords: kommunikációs kompetencia; digitális feladatok; fejlesztés; általános iskola; történelemtanítás