Виклики та перспективи реформування системи обліку та оподаткування видобувної галузі України: шляхи до покращення ефективності та прозорості - Тетяна Ругаль (II. RFKMF, 2024)
Резюме. Україна багата природними ресурсами та має значний потенціал для розвитку видобувної галузі. Так, видобуток корисних копалин на світовому рівні складає 1,8 % кам’яного вугілля, 3,8% залізних та 9% марганцевих руд, 4% графіту, 17% каоліну, 2% уранової та цирконієвої руди та ін. [1]. За видобутком нафти Україна посідає 46 місце у світі та 7 місце в Європі, а також 32 та 4 місця відповідно за видобутком природного газу. Однак, не зважаючи на це, ефективне управління та оподаткування у цьому секторі залишаються одними із найбільших викликів. Вдосконалення системи обліку та оподаткування у видобувній галузі дозволить збільшити ефективність діяльності компаній та залучити більше інвестицій. Одним із викликів є складність обліку великої кількості даних, пов'язаних з видобутком різних ресурсів, включаючи кам’яне вугілля, газ, нафту, руди та інші мінерали. Це вимагає розвинутих систем обліку та звітності, які здатні ефективно враховувати специфіку видобувної галузі. Різноплановість оподаткування різних видів видобутку та розробки родовищ є ще одним викликом на шляху реформування, оскільки це спричинює складність у визначенні оптимальної податкової стратегії та зобов’язує до розробки прозорої та справедливої системи оподаткування.
A számviteli és adózási rendszer reformjának kihívásai és kilátásai Ukrajna nyersanyag-kitermelő iparában: a hatékonyság és az átláthatóság fejlesztésének módjai
Challenges and Future Prospects for Reforming Ukraine's Extractive Industry Accounting and Taxation System: Enhancing Efficiency and Transparency
Keywords: Україна; облік та оподаткування