Bereg vármegye indítványa magyar hónapnevek használatára 1841-ben - Fazekas Csaba (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2021)
Magyarország 18–19. századi történetében különleges szerepet foglal el a nyelvújító mozgalom, vagyis a latin kifejezések magyar szavakkal való felváltása. Jelen tanulmány Bereg vármegye 1841ben született törvényjavaslatával foglalkozik, amely arra irányult, hogy a latin eredetű hónapneveket (január, február stb.) magyar kifejezésekkel cseréljék fel. A kezdeményezés nem volt sikeres, hiszen a politikai és társadalmi reformok korában sem volt igény arra, hogy konkrét szavak hatósági előírásával avatkozzanak a nyelv használatának természetes folyamatába. Ugyanakkor a javaslat hátterének bemutatása felidézi a korabeli Bereg vármegye politikai hangulatát, nyelv és közélet viszonyát, valamint – sajátos körülményei folytán – a vallások egyenjogúságának ügyét is. A francia forradalom naptárreformjának sajátos magyarországi ügyét is felismerhetjük a történetben.

Abstract. The movement of neologism played a special role in the history of Hungary in the 18th and 19th centuries when the followers of neologisms wanted to replace the Latin phrases with Hungarian words. The present paper deals with the proposal of Bereg County in 1841, which was aimed to change the Latin originated names of months (January, February etc.) with Hungarian phrases. The initiation was not successful, because there was no need to intervene into the natural process of using of language by official regulation of concrete words, even in the age of political and social reforms. Nevertheless, the history of background of this proposal shows the political atmosphere of Bereg County at this time, the relations between language and public policy, and – with regards to its special circumstances – the case of equal rights of the different religions. We can recognize in the events a special Hungarian version of the calendar reform of the French Revolution.

Резюме. В історії Угорщини 18–19 століть особливе місце посідає рух за оновлення мови, який полягав у заміні латиномовних визначень угорськими словами. В даній статті розглядається законопроєкт, що був сформований в Березькому комітаті у 1841 році та спрямовувався на заміну латинських назв місяців (січень, лютий і т. д.) на їх угорськомовні відповідники. Це починання не увінчалося успіхом, оскільки в епоху політичних та суспільних реформ також не було попиту на те, щоб, прописуючи конкретні слова, офіційним регулюванням втручатися у природний процес використанні мови. Разом із тим, презентація передумов цього проєкту дає можливість відтворити політичну атмосферу, а також мовні та суспільні відносини тогочасного Березького комітату, з огляду ж на специфічні умови – й питання рівності релігій. Дане питання також можемо розглядати як специфічне угорське відображення календарної реформи часів Французької революції.
Bereg County’s Proposal to Use Hungarian Language Month Names in 1841
Подання Березького комітату від 1841 року про використання угорських назв місяців
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2022/04/limes-2021-issue-viii_2021-12-30.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00009320
Keywords: Bereg vármegye; reformkor; magyar nyelv ügye; hónapnevek