Visszafelé okoskodás tanítása 6. osztályban - Pinte Edina; Пінте Едіна (Matematika és Informatika Tanszék, 2023)
Pályamunkámban a problémamegoldási stratégiákról, azon belül is a visszafelé gondolkodási (rákmódszer) vagy másnéven fordított irányú gondolkodási problémamegoldó stratégiáról szeretnék beszélni. Kutatásomban, ezt a módszert alkalmaztam az Ungvári 10. Számú Dayka Gábor Magyar Tannyelvű Középiskola 6. osztályában. A visszafelé gondolkodás a diákokat arra ösztönzi, hogy a célok és a kitűzött eredmények felé haladva dolgozzon, és új megoldásokat találjon a problémákra. A visszafelé gondolkodás segít a diákoknak megtanulni, hogyan kell tervezni és előre gondolkodni a feladataikról. Ez a problémamegoldási stratégia nemcsak kreatív gondolkodásra ösztönzi a diákokat, hanem az analitikus és logikus gondolkodásra is. A visszafelé gondolkodás egy hatékony problémamegoldási stratégia, amely segít a diákoknak az ok-okozati összefüggések jobb megértésében, az előre tervezésben és a problémamegoldásban.
Викладання задачі, що розв’язуються з кінця у 6-му класі
Keywords: visszafelé okoskodás; matematikaoktatás; розв'язання проблем; навчання математики