Маловідомий Іван Франко: повість «Місія» (до 130-ліття від часу першої публікації) - Баняс Вoлодимир; Баняс Наталія; Bányász Volodimir; Bányász Natália; Banias Volodymyr; Banias Nataliya („RIK-U” Kft., 2018)
Резюме. Невелику повість «Місія» Івана Франка вперше надруковано в літературно-науковому збірнику «Ватра» (видавався в м. Стриї) у 1887 році на 27 сторінках — із 63-ї по 90-ту. Вона вельми примітна в широкому контексті творчості найвидатнішого прозаїка в історії української літератури: її найзнаменніший момент — надзвичайна похмурість (таких творів у Івана Франка двійко — крім «Місії», згадаю оповідання «Odi profanum vulgus»). У цьому плані письменник працював паралельно із західноєвропейськими натуралістами і, випереджаючи модерністську схильність до так званої «чорнухи».
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2018/11/Multicult-Diversity_Book-of-Abstracts_23-10-2018.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00006453
Keywords: Іван Франко; повість «Місія»