Hagyományos népi kultúra Zápszonyban - Laczkó Annamária; Лацко Аннамарія (Történelem- és Társadalomtudományi Tanszék, 2024)
Szakdolgozatomban ismertetem, hogyan, milyen formákban létezik még mindig a hagyományos népi kultúra Kárpátalján. Szülőfalum, Zápszony múltjának összegzése mellett igyekeztem közelebbről is megvizsgálni, hogy milyen volt egykor a hagyományos népélet. A dolgozatban bemutatásra kerül a tradicionális paraszti gazdálkodás néhány jellemző ágazata: a növénytermesztés, az állattenyésztés stb. A háziipar terén ismertetem a település lakossága által nemzedékeken át gyakorolt ágazatokat. Így például a szövés csínját-bínját, a házi kenderszövetek készítését és azok díszítését. Bizonyítom, hogy kutatásom témája aktuális, mivel ma már igen kis mértékben maradtak fenn a településen a hagyományok. Ennek ellenére a népi élet nyomai még fellelhetőek Zápszonyban is, akár a kollektív emlékezet szintjén is. Meggyőződhetünk arról, hogy a folklór a falusi élet lényeges eleme, számos társadalmi, kulturális és pszichológiai funkciót tölt be, amelyek elősegítik a közösség identitásának és kohéziójának kialakítását. A településen még sikerült mesét, szólást, népdalt és más népköltészeti alkotásokat gyűjteni. Az is elmondhatjuk, hogy Zápszony gazdag múltú, erős identitástudattal rendelkező falu, lakói elkötelezettek örökségük és hagyományaik megőrzése iránt a jövő nemzedékei érdekében. Bebizonyosodott, hogy a szülőfalum helytörténeti és néprajzi kutatása érdekes feladat, s remélem, hogy munkámmal mások számára is betekintést nyújthattam e falu múltjába, lakosainak mindennapjaiba, tárgyi és szellemi kultúrájába.

Резюме. У своїй дипломній роботі я пояснюю, як і в яких формах досі існує традиційна народна культура на Закарпатті. Окрім узагальнення минулого мого рідного села Запсонь, я також спробувала ближче розглянути, яким було колись традиційне народне життя. У дипломній роботі представлені деякі типові галузі традиційного селянського господарства: рослинництво, тваринництво тощо. У сфері домашнього господарства я опишу галузі, якими займалося населення поселення протягом поколінь. Так, наприклад, тонкощі ткацтва, виготовлення саморобних конопляних тканин та їх оздоблення. Доводжу, що тема мого дослідження є актуальною, оскільки на сьогодні традиції збереглися на поселенні в дуже незначній мірі. Незважаючи на це, сліди народного життя все ще можна знайти в Запсонь, навіть на рівні колективної пам’яті. Ми можемо переконатися, що фольклор є невід’ємною складовою життя села, він виконує низку соціальних, культурних і психологічних функцій, які сприяють формуванню ідентичності та згуртованості громади. У поселенні ще можна було збирати казки, промови, народні пісні та інші твори народної поезії. Ми також можемо сказати, що Запсонь – це село з багатим минулим і сильним почуттям ідентичності, а його жителі віддані збереженню своєї спадщини та традицій на благо майбутніх поколінь. Це довело, що краєзнавче та етнографічне дослідження мого рідного села є цікавою справою, і я сподіваюся, що своєю працею я змогла надати іншим уявлення про минуле цього села, повсякденне життя його мешканців та її матеріальна і духовна культура.
Традиційнa народнa культура у с. Запсонь
Keywords: hagyomány; népélet; Kárpátalja; Zápszony; традиція; народний побут; Закарпаття; Запсонь