Форензик аудит як ефективний засіб протидії внутрішньо-корпоративному шахрайству в умовах війни - Оксана Нестеренко; Neszterenkó O.; Nesterenko O. (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Резюме. У період воєнних конфліктів схеми внутрішньо-корпоративного шахрайства розвиваються швидко, що призводить до серйозних фінансових втрат та загроз для репутації вітчизняних підприємств, які вже працюють у складних умовах непередбачуваного та нестабільного середовища. Ключовим інструментом для забезпечення фінансової стабільності вітчизняних підприємств, боротьби з корупцією та підтримки правопорядку в країні має стати застосування методів форензик аудиту. Метою дослідження є обґрунтування значення та необхідності проведення форензик аудиту як засобу протидії внутрішньо-корпоративному шахрайству під час війни, установлення його ролі і місця серед інших форм контролю та визначення й опис методів його здійснення. В статті проаналізовано першоджерела виникнення поняття «форензик». Досліджено причини виникнення внутрішньокорпоративних шахрайств в 2023 р. та розроблено їх типологізацію за видами: шахрайство з інформацією; правопорушення вчинені в зв’язку з доступом до майна; фінансове шахрайство; корупційні правопорушення. Сформовано рейтинг злочинів та правопорушень, які вчиняються внутрішньо корпоративними шахраями, а саме: «Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем»; «Підкуп службової особи юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми»; «Невжиття заходів щодо протидії корупції»; «Фальсифікація фінансових документів та звітності фінансової організації»; «Незаконне використання інсайдерської інформації». Доведено, що для забезпечення фінансової безпеки та запобігання економічним правопорушенням для різних суб’єктів господарювання необхідно застосовувати сучасні інноваційні методи та інструменти протидії внутрішньо-корпоративним шахрайствам, найбільш ефективним з яких на сьогодні є форензик аудит. Під форензик аудитом запропоновано розуміти процес систематичного дослідження фінансової інформації, документів та електронних даних з метою виявлення, аналізу та документування можливих фінансових злочинів, неправомірних дій або порушень в бізнес-практиках. Визначено місце форензик аудиту серед інших форм контролю та доведено, що він об’єднує положення аудиту та судово-бухгалтерської експертизи. Розроблено континуум методичних прийомів форензик аудиту. Визначено етапи форензик аудиту, а саме: планування і організація; збір і аналіз інформації; експертна оцінка; інтерв’ю та анкетування; аналіз електронних даних; підготовка звіту за результатами форензик аудиту і рекомендацій; підтримка у судових процедурах.

A katonai konfliktusok során rohamosan fejlődnek a vállalatokon belüli csalási rendszerek, amelyek komoly anyagi veszteségekhez vezetnek, és veszélyeztetik az amúgy is nehéz körülmények között, kiszámíthatatlan és instabil környezetben működő hazai vállalkozások hírnevét. A törvényszéki könyvvizsgálat (un. forensic audit) módszereinek alkalmazása kulcsfontosságú eszköz a hazai vállalkozások pénzügyi stabilitásának biztosításához, a korrupció elleni küzdelemhez és az ország közrendjének fenntartásához. A kutatás célja az, hogy alátámassza a törvényszéki könyvvizsgálat fontosságát és szükségességét, mint a belső vállalati csalás elleni intézkedést a háború körülményeiben, meghatározza annak szerepét és helyét az egyéb ellenőrzési formák között, valamint leírja a végrehajtási módjait. A tanulmány a „forensic” fogalmának elsődleges forrásait elemzi. A cikk megvizsgálja a 2023-as vállalaton belüli csalások okait, és típusok szerint fejleszti azok tipológiáját: információs csalás; a tulajdonhoz való hozzáféréssel összefüggésben elkövetett bűncselekmények; pénzügyi csalás; korrupciós bűncselekmények. A kutatás eredményeként kialakult a vállalaton belüli csalók által elkövetett bűncselekmények és szabálysértések rangsora, nevezetesen: „A vagyon eltulajdonítása, sikkasztása vagy birtoklása hivatali helyzettel visszaéléssel”; „Magánjogi jogi személy tisztségviselőjének megvesztegetése, függetlenül annak szervezeti és jogi formájától”; „A korrupció elleni küzdelemre irányuló intézkedések meghozatalának elmulasztása”; „Pénzügyi dokumentumok és pénzügyi társasági jelentések hamisítása”; „Bennfentes információ illegális felhasználása” Bebizonyosodott, hogy a különböző gazdasági társaságok pénzügyi biztonságának biztosítása és a gazdasági visszaélések megelőzése érdekében szükséges a vállalaton belüli csalások elleni küzdelem korszerű innovatív módszereinek és eszközeinek alkalmazása, amelyek közül jelenleg a törvényszéki könyvvizsgálat a leghatékonyabb. A javaslat szerint a forensic audit a pénzügyi információk, dokumentumok és elektronikus adatok szisztematikus kutatásának folyamata az esetleges pénzügyi bűncselekmények, jogellenes cselekmények vagy az üzleti gyakorlatban elkövetett jogsértések azonosítása, elemzése és dokumentálása érdekében. A cikk meghatározza a forensic audit helyét az egyéb ellenőrzési típusok között, és alátámasztja, hogy a forensic audit egyesíti a könyvvizsgálat és a törvényszéki számviteli szakértelmet. A forensic audit módszertani technikák kontinuuma kerül fejlesztésre. Meghatározásra kerülnek a forensic audit szakaszai, nevezetesen: tervezés és szervezés; információk gyűjtése és elemzése; szakértői értékelés; interjúk és kérdőívek; elektronikus adatelemzés; bírósági ellenőrzés eredményei és ajánlásai alapján jelentés készítése; támogatást a bírósági eljárásokban.

Abstract. In times of military conflict, internal corporate fraud schemes grow rapidly, leading to serious financial losses and threats to the reputation of domestic enterprises that already operate in a difficult and unpredictable environment. A key tool for ensuring the financial stability of domestic enterprises, fighting corruption and maintaining law and order in the country should be the use of forensic audit methods. The purpose of the study is to substantiate the importance and necessity of forensic audit as a means of counteracting internal corporate fraud during the war, to establish its role and place among other forms of control, and to define and describe the methods of its implementation. The article analyses the primary sources of the concept of "forensic audit". The reasons for the emergence of intra-corporate fraud in 2023 are investigated and their typology by type is developed: information fraud; offences committed in connection with access to property; financial fraud; corruption offences. A rating of crimes and offences committed by internal corporate fraudsters has been formed, namely: "Misappropriation, embezzlement or seizure of property through abuse of office"; "Bribery of an official of a legal entity of private law regardless of its legal form"; "Failure to take measures to combat corruption"; "Falsification of financial documents and reports of a financial organisation"; "Illegal use of insider information". It is proved that in order to ensure financial security and prevent economic offences for various business entities, it is necessary to use modern innovative methods and tools to counteract internal corporate fraud, the most effective of which is currently forensic audit. The author suggests that forensic audit is understood as the process of systematic research of financial information, documents and electronic data with a view to identifying, analysing and documenting possible financial crimes, misconduct or violations in business practices. The author defines the place of forensic audit among other forms of control and proves that it combines the provisions of audit and forensic accounting. A continuum of forensic audit methodological techniques has been developed. The stages of forensic audit are defined, namely: planning and organisation; collection and analysis of information; expert assessment; interviews and questionnaires; analysis of electronic data; preparation of a report on the results of forensic audit and recommendations; support in judicial procedures.
A törvényszéki könyvvizsgálat, mint hatékony eszköz a vállalaton belüli csalások elleni küzdelemben háborús körülmények idejében
Forensic Audit as an Effective Means of Combating Internal Corporate Fraud During Wartime
Редакційна колегія: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/about/editorialTeam
Зміст: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/5
Keywords: форензик аудит; внутрішньо-корпоративні шахрайства; корупція; військові дії; судово-бухгалтерська експертиза