Kis hal a nagy tengerben vagy nagy hal a tóban? A kisebbségi író dilemmája - Kozmács István („RIK-U” Kft., 2018)
A multikulturális és többnyelvű környezetben a nyelvi csoportok egyenlőtlensége sajátos szövegcsere viszonyokat eredményez. Tudjuk, hogy minél több a rögzített szöveg egy adott nyelven, annál nagyobb a ragaszkodás a nyelv megtartásához. Napjainkban ez kiegészül a digitális térben való nyelvi létezéssel. Nem vitás, hogy a kollektív érdek az eredeti nyelv megtartása, míg az egyén számára más érdekek érvényesülnek, és megtörténhet az egyéni nyelvcsere. Ilyen körülmények között kell a kisebbségi nyelvű írónak alkotásait létrehozni, és merül fel a szerző problémája: nagy hal legyek egy kis tóban, vagy kis hal egy nagy tengerben? Az előadás egy udmurt példán mutatja be, hogy milyen lehetséges megoldás adódik erre a kérdésre, szem előtt tartva a kollektív érdeket.
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2018/11/Multicult-Diversity_Book-of-Abstracts_23-10-2018.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00006453
Keywords: nyelv; kisebbség; többnyelvű környezet