Tehetségek egyéni fejlesztése - Tokai Dalma; Токаі Далма („RIK-U” Kft., 2019)
A tehetségek kutatása nagy múltra tekint vissza (Terman 1922). A képességek vizsgálata mellett napjainkra teret nyert a társas kapcsolatok, ezen belül is a mentor szerepe egy fiatal kiválóság életében. A mentor egy olyan, közösségből származó személy, aki kiegészítő oktatási élményt és erőforrást biztosít a fiatal számára (Dávid et al. 2014). A mentorálás a pedagógiában elismert módszer, a tehetséggondozásban mégis sokáig nem vagy alig jelent meg (Grassinger et al. 2003). A tehetséggondozás gyakorlatában megjelent az egyéni fejlődési terv mint eszköz. Ezek a tervek tartalmazhatnak a tehetségterületen belüli fejlesztés mellett, szociális kapcsolatokra, pályaválasztásra, pszichés tényezőkre vonatkozó célkitűzéseket. Minél több kapacitás jut a tehetségek személyközpontú fejlesztésére, annál gyorsabb lehet a fejlődés, a kibontakozás. Előadásomban áttekintek jó gyakorlatokat, amelyek a tehetségek egyéni fejlesztésében fellelhetők.

Abstract. Researching gifted youth has a rich arademic heritage (Terman 1922). Nowadays researchers are interested in the role of social factors in gifted kids’ life as well and not only in their intellectual and creative abilities. A mentor in a gifted kids' life is an adult, who can support and provide them with additional educational experience (Dávid et al. 2014). Mentoring is an acknowledged method gaining in popularity in gifted education (Grassinger et al. 2003). An individual developmental plan is a tool applied in gifted education which is used in nurturing talented children. Goals are set with regard to every aspect of a child’s life: school, professional and social and in relation to their mental health. In the given study selected exemplary programmes related to talent development in the system of Hungarian education will be presented.
Індивідуальний розвиток обдарованої особистості
Individual development of gifted youth
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2019/04/Final-Pedagogical_conf_2019_03_28-29.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/en/record/-/record/bibBRF00007073
Keywords: tehetséggondozás; egyéni fejlesztés; mentorálás