Забезпечення національної безпеки України - Евелін Гелетей; Дмитро Ткач; Dmitro Tkacs; Dmytro Tkach (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Egyetem, 2025)
Резюме. Проблема забезпечення національної безпеки України сьогодні є надзвичайно актуальною, особливо в умовах воєнного стану та тривалої збройної агресії проти нашої держави. Сучасна ситуація потребує швидких і зважених рішень, оскільки війна, економічна нестабільність, інформаційні загрози та соціальні виклики впливають на всі сфери життя країни.. Тому вивчення стану національної безпеки, визначення її ключових складових і головних пріоритетів є не лише теоретично важливим, а й необхідним для забезпечення стабільності та подальшого розвитку української держави. Постановка проблеми. Становлення України як демократичної та правової держави значною мірою залежить від стабільності суспільних відносин, захисту прав і свобод громадян, а також від належного рівня національної безпеки. Національна безпека означає захищеність життєво важливих інтересів держави, суспільства й кожної людини відповідно до норм національного та міжнародного права. Діяльність держави у цій сфері спрямована на сталий розвиток суспільства, своєчасне виявлення, попередження та нейтралізацію реальних і потенційних загроз національним інтересам. Стан дослідження. Проблеми національної безпеки України досліджували відомі вченіправознавці, зокрема В.Б. Авер’янов, О.Ф. Андрійко, Ю.П. Битяк, О.М. Бандурка та В.М. Гаращук. Їхні праці присвячені вдосконаленню правових і організаційних механізмів безпеки держави в умовах сучасних викликів. Тому важливо продовжувати вивчати цю тему, особливо під час воєнного стану. Мета дослідження є вивчення стану національної безпеки України визначення її ключових складових і головних пріоритетів. Виклад основного матеріалу. Забезпечення національної безпеки України є одним із ключових пріоритетів державної політики, особливо в умовах тривалої збройної агресії проти нашої держави. Національна безпека — це комплексний стан захищеності життєво важливих інтересів особи, суспільства та держави від широкого спектра внутрішніх і зовнішніх загроз, які можуть порушувати стабільність, конституційний лад та можливості для подальшого розвитку країни. Сутність та структура національної безпеки Система національної безпеки України охоплює політичну, військову, економічну, екологічну, соціальну, гуманітарну, інформаційну, кібернетичну та інші сфери. Кожна з них має власні загрози, особливості та механізми протидії, але всі вони взаємопов’язані та функціонують як єдина система. Наприклад, економічна нестабільність може послабити обороноздатність, а інформаційні атаки здатні впливати на політичні процеси та громадську думку.
Teljes kiadvány: https://kme.org.ua/uk/publications/rol-bezpeki-v-transkordonnomu-ta-mizhnarodnomu-spivrobitnictvi/
Keywords: Україна; національна безпека; державна політика; внутрішні загрози