Az államnyelv oktatásának javítására tett kísérletek Kárpátalján - Csernicskó István; Черничко Степан; Csernicsko Istvan (MTA Nyelvtudományi Bizottság Alkalmazott Nyelvészeti Munkabizottsága, 2012)
A második világháború után a Szovjetunióhoz csatolt Kárpátalján a magyar tannyelvű iskolákban kötelezően oktatták az orosz nyelvet, egyáltalán nem tanították viszont az Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaság névadó nemzetiségének nyelvét, az ukránt. Az 1991-ben függetlenné vált Ukrajnában kötelezővé vált az ukrán nyelv oktatása, s ma már nem tanulnak oroszt a magyar tannyelvű intézményt látogatók. Ám az ukrán állam függetlenségének két évtizede alatt sem teremtette meg a feltételeket ahhoz, hogy eredményesen el lehessen sajátítani az államnyelvet a magyar tannyelvű iskolákban.

Abstract. Within 20 years of Ukraine's independence (from 1991) the state had not created the necessary conditions of learning the state language in schools of national minorities. Adequately trained teachers, curricula, textbooks, vocabularies, teaching aids are missing. Therefore pupils studying in the medium of a minority language do not learn the state language adequately in school. Strategic reforms needed in order to change the current situation.
http://epa.oszk.hu/02800/02819/00005/pdf/epa02819_alkalmazottnyt_2012_1-2_017-031.pdf
Keywords: Kárpátalja; ukrán nyelv; oktatás; kárpátaljai magyarság