A Pannon biogeográfiai régió életföldrajzi sajátosságai - Szanyi Szabolcs (PoliPrint Kft., 2012)
A Kárpát-medence Európának egyedülállóan sajátos területe. Ez annak köszönhető, hogy szinte teljesen körül van zárva hegyvidékkel, így a negyedidőszaki klímaváltozások során számos fajnak biztosított refugium területeket. A medence középső részén terül el a Pannon régió, melyben mozaikszerűen váltják egymást a különböző élőhelytípusok, ezzel igen változatos és sokszínű élővilágot eltartva. A régió bővelkedik az endemikus fajokban és alfajokban, amivel kiérdemelte azt, hogy az Élőhelyvédelmi Irányelv útmutatása alapján bekerüljön Európa 11 önálló egysége közé. A Pannon régió medence-jellegéből és átmeneti helyzetéből adódóan a globális változások regionális hatásaival szemben különösen sebezhető, ennél fogva fokozott természetvédelmi intézkedéseket kell bevezetni élővilága sokféleségének megőrzése érdekében.

Abstract. The Carpathian Basin is a biogeographically unique area of Europe. This is the consquence of the fact that it is almost completely enclosed by mountains, thus it could serve as refugial area for numerous species during the Quaternary climatic cycles. Central part of the basin is occupied by the Pannonian region, with mosaic-like variety of habitat types, carrying highly diverse biota. The region is rich in endemic species and subspecies, therefore it was designated as one of the 11 main biogeographical units of Europe, according to the Habitats Directive. The Pannonian Basin region is particularly vulnearble to the recent global climatic change due to its being a basin, as well as its transitional climatic position. Hence intensified conservation measures should be introduced in order to save its unique biodiversity.
http://kmf.uz.ua/hun114/letoltes/acta/Acta_2012_2.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00005840
Keywords: Pannon régió; biogeográfiai régió; életföldrajzi sajátosságok; Kárpát-medence