Az ungvári Kálvária temető magyar sírjainak vizsgálata térképészeti módszerekkel - Dmitrienkó Dániel; Дмитрієнко Даніел (Földtudományi és Turizmus Tanszék, 2023)
Az emberi élet mulandó. Az ember megszületik, él, örül, esetleg bánkódik bizonyos életesemények okán. Az élet mulandóságáról csupán a születésnapok, évfordulók, egyéb személyes dátumok emlékeztetnek bennünket. Egy-két embernek csodálatos hosszú éveket ad Isten, de még egy százéves életkor is összehasonlíthatatlanul kicsi az Örökkévalósághoz viszonyítva - mint egy porszem az Univerzumhoz viszonyítva. Az ember elhagyja ezt a földet, földi életét, és csak az marad, amit életében megteremtett. A rokonok, barátok számára saját emlékeiket, jó és kellemetlen emlékeiket hagyják az élethelyzetekről. Koszorúkat, virágokat helyezünk sírokra, keresztekre, gyertyát gyújtunk, és szomorúan emlékezünk erre az emberre, nem akarjuk elfelejteni. Tehát egy bizonyos idő elteltével sírkövek jelennek meg a síron: obeliszkek, sztélék stb. Különböző formájú és anyagúak, más-más mesterek készítik az ősi és modern műhelyekben. Jelen munkánk célja feltérképezni az ungvári Kálvária temetőt. QGIS program segítségével elkészíteni a temető térképét, illetve GPS helymeghatározás segítségével felvenni a magyar sírok koordinátáit és feltüntetni a megszerkesztett térképen. Ezen kívül létrehozni egy adatbázist az adot sírokról Excel táblázat segítségével. A feltérképezés aktualitását az adja, hogy a régi temetőben eltemetettek hozzátartozói közül néhányan már nem élnek, vagy nem Kárpátalján élnek. Így ezeket a sírokat többnyire nem gondozza senki, állapotuk leromlott, sokukat felszámolták, az újabb temetkezések következtében a magyar sírok, sírfeliratok lassan eltűnnek a szórványvidéken. Ílyen szórványnak számít ma már Ungvár is, így a város temetőiben egyre kisebb az aránya a magyar sírfeliratoknak, ami emlékeztetne minket arra, hogy milyen népes magyar közösség élt valaha ebben a városban. Fontosnak tartjuk azt is, hogy felkeressük a Kálvária temetőről szóló szakirodalmat is. Munkánkban fel szeretnénk hívni a figyelmet azokra a hires személyiségekre, akik sokat tettek a városért, vidékünkért és sírjuk a Kálvária temetőben található.
Картографічне дослідження угорських могил в Ужгородському цвинтарі «Кальварія»
Keywords: Ungvár; Kálvária temető; térképészet; magyar sírok; Ужгород; цвинтар "Кальварія"; угорські могили; картографування