Elesett és sebesült hőseink a Nagy Háborúban (Hadirokkant-gondozó hivatalok iratai a Kárpátaljai Állami Levéltárban) (1919–1944) - Csatáry György; Чотарі Юрій; Yurii Chotari („RIK-U” Kft., 2019)
A kötet Kárpátalja területén az I. világháború után működő hadirokkant-gondozó hivatalok iratanyagát tárja az olvasók elé. Ezeket a forrásokat az ungvári, a munkácsi, a nagyszőlősi és a szolyvai hadirokkant-gondozó irodák irathagyatékaként őrzik a Kárpátaljai Állami Levéltár beregszászi részlegében. Az iratok cseh, ruszin és magyar nyelven íródtak, és két történelmi korszakot foglalnak magukba: a Csehszlovák Köztársaság (1919–1938) és a Magyar Királyság (1938–1944) idejét. A sajátos veszteséglistában vidékünk mintegy 16 ezer elesett és hadirokkant nevét elevenítjük fel. A kiadvány második részében egy levéltári egységet – Zoltán And- rás irataiból – mutatunk be, mellyel utalni szeretnénk az összes többi név alatt sze- replő levéltári anyagokra. Ajánljuk kutatóknak, történészeknek és vidékünk múltja iránt érdeklődőknek.

Резюме. У виданні зібрано архівні матеріали ужгородського, мукачівського і виноградівського відділів Уряду Підкарпатської Русі для опіки над постраждалими внаслідок воєнних дій, які діяли після Першої світової війни. Ці матеріали зберігаються у фондах Державного архіву Закарпатської області в м. Берегово. Документи написані чеською, руською та угорською мовами і охоплюють два періоди: Чехословацької Республіки (1919–1938) та Угорського Королівства (1938–1944). У своєрідному списку людських втрат зібрано понад 16 тисяч імен загиблих, а також тих осіб, які повернулися з фронтів Першої світової війни інвалідами. У другій ілюстрованій частині книги у формі взірця подано копії документів Золтана Андраша – інваліда Першої світової війни. Видання пропонується історикам, дослідникам, архівістам та краєзнавцям.
Загиблі та поранені герої Великої війни (Документи установ опіки над інвалідами війни у Державному архіві Закарпатської області) (1919–1944)
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2020/02/csatary-gy-elesett-hoseink-i-vilaghaboruban.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00007651
Keywords: hadirokkantak; hadirokkant-gondozó hivatalok; Kárpátaljai Állami Levéltár; levéltári egységek