Róka fogta csuka? Az ukrajnai nyelvpolitika alapproblémáiról és alakulásának nehézségeiről - Beregszászi Anikó; Берегсасі Аніко; Csernicskó István; Черничко Степан; Csernicsko Istvan (Tinta Könyvkiadó, 2010)
Az ukrajnai realitásokat figyelembe véve az a legvalószínűbb, hogy a szinkron-demokrata tábor a hatalom hosszabb távú megtartása érdekében a közeljövőben nem a kompromisszumos megoldás vagy az állami kétnyelvűség megteremtésének irányába indul, hanem a korábbiakban jól bevált egy lépést ide, egyet meg oda taktikáját választja, és megkísérli az ország mindkét felével elhitetni, hogy szívén viseli a nyelvi kérdés rendezését. Egyelőre legalábbis ezt látszik igazolni, hogy bár a Janukovics által kinevezett új kormány hatályon kívül helyezte elődjének a gyakorlatban még életbe sem lépett azon rendelkezését, mely szerint az összes érettségi és egyben felvételi vizsgát kizárólag ukrán nyelven kell letenni 2010-ben, ám a valamennyi jelentős ukrajnai kisebbség által diszkriminatívnak minősített kötelező ukrán nyelv és irodalom tesztvizsgát nem törölte el.
http://real.mtak.hu/14154/1/kontra_konyv.pdf
Keywords: Ukrajna; nyelvpolitika; ukrán nyelv; orosz nyelv