Kárpátalja mint úti cél internetes megjelenése az ukrán és a magyar utazási irodák ajánlataiban: hasonlóságok, eltérések, lehetőségek - Nagy Tibor; Надь Тібор (Földtudományi és Turizmus Tanszék, 2021)
A szakdolgozatom kutatását többnyire interneten végeztem. A Google első 100 oldalát átfutva gyűjtöttem össze a kutatáshoz szükséges magyarországi és ukrajnai irodákat. Összesen 60 irodát sikerült összegyűjteni. Első lépésként felkerestem a turisztikai irodák oldalait. Az oldalak rendszerezése után elkezdtem megvizsgálni azokat. Az utazási irodák oldalain feltüntetett Kárpátaljára szóló programokat egy előre meghatározott szempontrendszer alapján értékeltem. A szempontrendszer egy Excel táblázatban készült el, ahol az irodák fel vannak tüntetve, a hozzájuk rendelt információkkal együtt. A magyar és ukrán irodák elemzéséhez megegyező szempontrendszert alkalmaztam. Ezután következett az adatok kiértékelése, mely során következtetéseket vonatam le arról, hogy milyen hasonlóságok és eltérések vannak az utazási irodák programjai között. A munkám külön kutatási részét képezi az is, hogy megvizsgáljam, hogy az online utazási irodák hogyan reagáltak a Covid-19 világjárványra. A kiértékelt adatokból diagrammokat szerkesztettem, amelyek segítenek vizuálisan is megjeleníteni a különbségeket és hasonlóságokat az irodák kínálatai között. A kutatást a teljesség igénye nélkül készítettem el. Részben a téma terjedelme és nagysága, részben pedig a kialakult világjárvány korlátozta a vizsgálat terjedelmét és részletességét. Mégis remélem, hogy ez a kutatás segítségül szolgálhat a jövőben azoknak, akik online utazási irodákkal vagy éppen Kárpátalja turisztikai megjelenésével foglalkoznak.
Закарпаття як туристична дестинація на вебсайтах українських та угорських турагенств: спільні та відмінні риси, можливості
Keywords: Закарпаття; турагенства; дестинація; Kárpátalja; úti cél; utazási irodák