Szlovákia turizmusa - Berghauer Sándor; Бергхауер Олександр (Termini Egyesület-II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2022)
Szlovákia turizmusa jelentős fejlődésen esett át a rendszerváltás óta, és az ország gazdaságának fajsúlyos szereplőjévé vált. 2009 és 2018 között közel egymillióval növekedett a nemzetközi turistaérkezések évi száma. Az országnak kedvezőek az idegenforgalmi adottságai, és a sikeres turizmushoz megvannak mind a természeti, mind pedig a kulturális erőforrásai. A természeti erőforrások alapját az ország rendkívül tagolt felszíne és kedvező geológiai adottságai képezik. Nem véletlen tehát, hogy a domborzati adottságok szinte kínálkoznak a síturizmus fejlesztésére. Kedvelt síközpontok: Chopok–Jasná, Donovaly (Alacsony-Tátra), Vrátna, Kubínska Hoľa (Kis-Fátra), Rózsahegy, Turecká (Nagy-Fátra), Veľka Rača (Beszkidek), Tátralomnic (Magas-Tátra). A híres francia, svájci és osztrák sípályákkal ugyan nem tudják felvenni a versenyt, de a környező országok síkedvelőinek körében így is nagyon népszerűek. A sípályák és környékük nemcsak a téli időszakban fogadják az aktív turizmus kedvelőit, Szlovákia hegyvidéki területei a nyári időszakban is közkedveltek a túrázók és az extrém sportok kedvelőinek körében.
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2022/08/karpat_medence_foldrajza_e-kiadvany.pdf
Keywords: Szlovákia; turizmus; természeti adottságok