A szovjet-jugoszláv kapcsolatok alakulása Sztálin halála után, 1953-1964 között - Dzapku István; Дзопко Степан (Történelem- és Társadalomtudományi Tanszék, 2024)
A jugoszláv-szovjet kapcsolatokat a Sztálin utáni korszakban olyan tényezők összetett kölcsönhatása jellemezte, amelyek Kelet-Európa diplomáciai környezetét alakították. Ez az esszé e kapcsolatok bonyolultságába nyúl, rávilágít a két szocialista állam közötti dinamikát befolyásoló kulcstényezőkre. Ha megvizsgáljuk Tito független külpolitikáját, a jugoszláv önigazgatási szocializmus és a szovjet centralizált szocializmus közötti ideológiai különbségeket, valamint az el nem kötelezett mozgalomban a vezetésért folytatott versenyfutást, mélyebben megérthetjük a jugoszláv-szovjet kapcsolatok alakulását a későbbiekben. Sztálin uralmának. Ez az elemzés a jugoszláv-szovjet szakadás Kelet-Európára gyakorolt tágabb következményeit és annak a mai geopolitikára gyakorolt tartós örökségét is feltárja.

Резюме. Югославсько-радянські відносини в післясталінський період характеризувалися складною взаємодією факторів, які формували дипломатичне середовище в Східній Європі. Це есе заглиблюється у складність цих відносин, висвітлюючи ключові фактори, що впливали на динаміку між двома соціалістичними державами. Розглядаючи незалежну зовнішню політику Тіто, ідеологічні відмінності між югославським самоврядним соціалізмом і радянським централізованим соціалізмом, а також боротьбу за лідерство в русі неприєднання, ми можемо глибше зрозуміти розвиток югославсько-радянських відносин після смерті Сталіна. Це дослідження також розкриває ширші наслідки югославсько радянського розколу для Східної Європи та його тривалу спадщину в сучасній геополіти.
Розвиток радянсько-югославських відносин після смерті Сталіна, між 1953-1964 рр.
Keywords: Jugoszlávia; Szovjetunió; diplomácia; Югославія; дипломатія