Ásványi kincsek - Izsák Tibor; Іжак Тібор; Izhak Tibor (Dialóg Campus Kiadó, 2009)
Kárpátalja területe földszerkezeti és geológiai szempontból négy, egymástól jól elkülöníthető részre oszlik, amelyek különböznek egymástól domborzatilag, de kőzet- és ásványtanilag is - Flis-Kárpátok, Vihorlát-Gutini-gerinc, Máramarosi- masszívum és a Kárpátaljai-alföld. Mindegyik földszerkezeti egységnek jellegzetes ásványi kincsek felelnek meg. Kárpátalja Ukrajna természeti erőforrásainak összpotenciáljából 2,1%-kal rendelkezik, amely alapján a 20. helyen helyezkedik el a megyék között, az ásványi kincsek mennyiségi potenciálja alapján pedig a részesedése 0,27%, amellyel a 18. helyet foglalja el a megyék sorrendjében. A feltárt ásványi kincsek megoszlása az ásványkincsfajták tartalékainak potenciálja alapján a megyében: tüzelőanyag-energetikai - 13,1%, fémes - 24,1%, bányavegyészeti - 37,7%, építőanyagok - 25,1% (Rudenko, 1999).
Keywords: Kárpátalja; ásványi kincsek; fémes ásványi kincsek; tüzelőanyag ásványi kincsek